Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Návštevníci Tihányiovského kaštieľa sa ocitnú v koži hraboša

Tihányiovský kaštieľ Foto: Stredoslovenské múzeum Banská Bystrica

Výstava Stredoslovenského múzea približuje život malého hlodavca.

Banská Bystrica 27. decembra (TASR) – Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici otvorilo v Tihányiovskom kaštieli novú výstavu "V koži hraboša", ktorá hravou formou najmä deťom približuje život hraboša severského panónskeho, ochranu tohto vzácneho živočícha a zároveň aj mokrade, čo je jeho prirodzené prostredie.

"Neustále zásahy človeka do prírody ovplyvňujú nielen život hraboša, ale i mnohých ďalších živočíchov. Tentoraz si ochranári zobrali na mušku malého hlodavca – hraboša, aby upozornili na problém miznúcich mokradí v oblasti Podunajska. Bratislavské regionálne ochranárske združenie pripravilo putovnú výstavu, ktorá návštevníka doslova vtiahne do života a kože tohto živočícha," uviedla Gabriela Kováčová zo Stredoslovenského múzea.

Návštevníci prehliadky uvidia noru hraboša, aby lepšie spoznali význam mokradí. Svoje zmysly si preveria v interaktívnej časti výstavy, kde si môžu vyskúšať zmyslové vnímanie hraboša.

"Spoznávanie okolitého sveta prostredníctvom čuchu, ktorý je jeho najdôležitejším zmyslom, umožní ľuďom lepšie pochopiť tohto zdanlivo nenápadného obyvateľa nížin. Ďalšie časti výstavy poukazujú na spojitosť, ale najmä krehkosť ekologických vzťahov v mokradiach a následky zásahov človeka v nich. Interaktívne stvárnenie výstavy prezentuje zaujímavou formou nielen život hraboša v mokradiach, ale aj aktivity projektu, ktoré robíme pre jeho záchranu," dodala manažérka projektu Ochrana hraboša severského panónskeho Katarína Tuhárska.

Výstava v Tihányiovskom kaštieli potrvá do 1. februára 2015.