Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Niektoré obce a časti Banskej Štiavnice sú stále bez vody a elektriny

Banská Štiavnica historické centrum Foto: TASR/Jozef Poliak

Tam, kde je prerušená dodávka elektrickej energie, tak naďalej ostáva prerušená aj dodávka vody, uviedla hovorkyňa Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti.

Banská Štiavnica/Nová Baňa 2. februára (TASR) - Po uplynulom víkende sú stále niektoré obce a časti miest v regióne Novej Bane a Banskej Štiavnice bez vody a elektriny.

"Tam, kde je prerušená dodávka elektrickej energie, tak naďalej ostáva prerušená aj dodávka vody," uviedla hovorkyňa Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti, a. s., Slavomíra Vogelová. Bez vody je ešte stále napríklad banskoštiavnické sídlisko Drieňová či obec Banský Studenec. "V Novej Bani zostali ešte bez vody vyššie položené lokality, nakoľko je tam potrebné dočerpať vodojemy," dodala.

Dodávka pitnej vody v týchto lokalitách bude podľa jej slov obnovená vtedy, keď bude obnovená aj dodávka elektrickej energie. "Hneď ako bude elektrická energia, tak sa spustia čerpadlá a bude aj pitná voda," dodala s tým, že v niektorých lokalitách spoločnosť zabezpečila náhradné zásobovanie obyvateľov pitnou vodou cisternami.

Problémy s dodávkami mali napríklad aj v Banskej Belej. Kým dodávky vody boli v obci podľa starostu Branislava Babiráda obnovené v nedeľu poobede, dolná časť dediny je stále bez elektrickej energie. Problémy však hlásia aj z Podhoria, Banského Studenca či Močiara.

V poslednej menovanej obci sú bez elektrickej energie od piatka (30. 1.). "Dúfam, že čoskoro bude dodávka obnovená," podotkla starostka Adriana Vančová. Ľudia podľa jej slov tento stav zvládajú dobre, na podobné situácie sú zvyknutí. "My tu mávame dosť často takéto prípady, mávame veľa snehu, takže u nás už majú občania pokúpené aj svoje agregáty," dodala na margo aktuálnej situácie.

Ako potvrdila hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky Jana Bolibruchová, dodávka a distribúcia elektrickej energie je v rámci distribučného územia spoločnosti Stredoslovenská energetika - Distribúcia v súčasnosti prerušená pre približne 1400 odberných miest.

"Ide o niekoľko trafostaníc, ktoré sa nachádzajú v oblasti Banskej Bystrice, Žiaru nad Hronom a Rimavskej Soboty, konkrétne sú to lokality Banská Štiavnica, Dekýš, Banský Studenec, Banská Belá, Kozelník, Teplá, Brezinky, Vieska, Močiar, Žarnovica, Dolná Ždaňa, Bzenica, Sklené Teplice, Repište, Vyhne, Krokava, Lipovec, Zbojská Tisovec, Klenovec, Ráztočné," uviedla s tým, že všetky dostupné kapacity sú naďalej v teréne a intenzívne pracujú na odstraňovaní porúch a obnovovaní dodávky elektrickej energie.