Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Banskobystrický kraj

Novobanský závod zvýšil využívanie odpadovej vody z 40% na 90%

Ilustračná snímka Foto: TASR/Adriána Antošková

Na Slovensku má spoločnosť výrobný závod v Novej Bani, ktorý vyrába produkty z kamennej minerálnej vlny. Závod má súčasnosti 258 zamestnancov.

Nová Baňa 8. septembra (TASR) - Novobanský závod Knauf Insulation zvýšil v uplynulých rokoch využívanie odpadovej vody z pôvodných 40 % na 90 % a znížil podiel skládkovaného odpadu na súčasných 7,5 % z celkovej tvorby odpadov. V testovacej prevádzke je systém na ďalšie využitie odpadov na výrobu brikiet.

"Naša technológia je otvorená v tom zmysle, že môžeme zabezpečiť, aby sa odpady, ktoré v technológii vznikajú, mohli do nej aj vrátiť nazad. Je to obrovská výhoda a usilovne na tom pracujeme," uviedol riaditeľ závodu Marián Tkáč s tým, že sa snažia vytvoriť prostredie bezodpadovej technológie.

Závod tiež pripravuje program na zníženie emisií síry. "Na obidve linky nainštalujeme odsírovaciu jednotku. Momentálne je celý projekt v dizajnovom štádiu," priblížil Tkáč s tým, že v dohľadnom čase by sa mal začať výber dododávateľov. Cena odsírovacej jednotky je podľa jeho slov približne milión eur.

Spoločnosť Knauf Insulation pôsobí vo viac ako 35 krajinách sveta, má vyše 40 výrobných závodov a približne 5500 zamestnancov. Na Slovensku má spoločnosť výrobný závod v Novej Bani, ktorý vyrába produkty z kamennej minerálnej vlny. Závod má súčasnosti 258 zamestnancov.