Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Ochranári zamurovali ďalší nebezpečný otvor na starej bani

Na snímke pracovníci spoločnosti pre ochranu netopierov (SON) v spolupráci s podnikom Rudné bane pripravujú stavebný materiál pred začatím stavby kamenného múru v bani. Foto: TASR/Ján Siman

Banský systém nad obcou Nandraž má aj v súčasnosti viacero otvorov. Niektoré z nich sú prístupné aj pre ľudí, no pohyb v podzemí je mimoriadne nebezpečný a protizákonný.

Nandraž 24. júna (TASR) - Horizontálny banský otvor nad obcou Nandraž v okrese Revúca už nie je voľne dostupný. Spoločnosť pre ochranu netopierov (SON) v spolupráci s podnikom Rudné bane (RB) Banská Bystrica dnes otvor zabezpečili hrubým kamenný múrom. Ako pre TASR povedal environmentalista Ervín Hapl, otvor zabetónovali až po dôkladnom prieskume, pretože celá baňa je významným miestom pre netopiere.

Banský systém nad obcou Nandraž má aj v súčasnosti viacero otvorov. Niektoré z nich sú prístupné aj pre ľudí, no pohyb v podzemí je mimoriadne nebezpečný a protizákonný. "Takmer dva roky sme pozorne celý systém sledovali. Niektoré otvory využívajú netopiere a tie sme zabezpečili oplotením. Veľmi dôsledne sme si všímali aj prúdenie vzduchu v bani, pretože netopiere sú na to tiež citlivé a myslím si, že tento otvor je naozaj vhodné takto zabezpečiť. Urobili sme múr hrubý dva až tri metre, aby ho nebolo možné len tak ľahko rozobrať. Teraz chceme, aby začali spolupracovať všetky zainteresované organizácie a postupne sme takto zmonitorovali celé Slovensko a našli vhodné spôsoby, ako staré banské otvory zabezpečiť," povedal Hapl.



O monitorovanie a zabezpečovanie starých banských diel sa stará aj podnik Rudné bane. "Pre ľudí je baňa vždy veľmi nebezpečná. Chodby sú poprepájané úpadnicami a komínmi. Je to opustené dielo, nie je to tam nijako zabezpečené, tam hrozí nekontrolovateľný pád aj 50 metrov. Problém je v tom, že tieto banské diela nemajú svojich vlastníkov. Je to naozaj problematické, ale ak sa riešenie hľadá, tak ho vieme nájsť. Aj v tomto prípade sme niektoré diery oplotili múrikom aj s priezorom pre zvedavcov. Iné, ako je aj tento, zase radšej zamurujeme. Je to naozaj pre bezpečnosť ľudí," doplnil referent útlmu RB Pavol Gaduš.

Pri nosení kameňov a miešaní betónu pomáhali aj aktivační pracovníci z obce Rákoš. "Ráno nám povedal starosta, že máme ísť pomôcť. Narobili sme sa dosť, ale radi pomôžeme. Chodíme sem aj na huby a naozaj sme zvedaví, čo v tých baniach je. My, dospelí síce dnu nechodíme, ale pre deti je to veľmi lákavé, teraz to bude oveľa lepšie," dodal jeden z aktivačných pracovníkov Ján Súkenník.