Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Od januára si banskoštiavnickí podnikatelia za odvoz odpadu priplatia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Cena za vyprázdnenie nádoby bude stanovená za liter a závisieť bude aj od typu nádoby


Banská Štiavnica 14. decembra (TASR) – Banskoštiavnickí podnikatelia si od januára budúceho roka za odvoz odpadu priplatia. Miestni poslanci dnes na rokovaní mestského zastupiteľstva odsúhlasili zavedenie množstvového zberu komunálneho odpadu pre všetky právnické osoby a fyzické osoby - podnikateľov.

„Znamená to, že tieto subjekty budú platiť za zmesový komunálny odpad, ktorý vyprodukujú, podľa množstva. Toto množstvo musí byť merateľné, preto musia mať nádoby, ktoré sú typizované a ktorých objem sa dá určiť. Takisto si musia stanoviť frekvenciu vývozu,“ priblížil koordinátor odpadového hospodárstva v meste Banská Štiavnica Miloš Veverka.

Cena za vyprázdnenie nádoby bude stanovená za liter a závisieť bude aj od typu nádoby. Napríklad sadzba za vyprázdnenie 110-litrovej nádoby bude 1,10 eura, 120-litrovej nádoby bude 1,20 eura. Vyprázdnenie 240-litrovej nádoby bude stáť 2,40 eura a 1100-litrovej nádoby 10,70 eura.

K zavedeniu množstvového zberu odpadu pristúpili podľa Veverku hlavne z dvoch dôvodov. Prvým je ekonomický faktor, keďže mesto na likvidáciu doplácalo. „Mnohé prevádzky, ktoré majú predajne, produkujú dosť veľa odpadu, ktorý končí ako zmesový komunálny odpad. Na druhej strane zaň platia na osobu, to znamená, že platili oveľa menej, ako stála mesto likvidácia tohto odpadu,“ dodal Veverka.

Druhý dôvod je podľa jeho slov environmentálny. Mesto chce týmto systémom motivovať podnikateľov k tomu, aby odpad triedili, minimalizovali jeho množstvo a aby sa zamysleli nad tým, čo sa s ním dá spraviť, kým skončí v zmesovom komunálnom odpade. Podľa Veverku by to malo mať v konečnom dôsledku pozitívny vplyv na zníženie množstva zmesového komunálneho odpadu.