Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Platené parkovanie v Novej Bani splnilo podľa primátora očakávania

Systém plateného parkovania v centre Novej Bane hodnotí primátor Ján Havran po prvých šiestich mesiacoch fungovania pozitívne. Ako uviedol, platené parkovanie v centrálnej mestskej zóne splnilo ciele, ktoré chcelo mesto dosiahnuť. Tými boli podľa Havrana prejazdnosť a ochrana zrekonštruovaných chodníkov a uvoľnenie parkovacích miest od vozidiel, ktoré v centre stáli trvalo. Na snímke je centrum mesta Nová Baňa, kde bolo zavedené platené parkovanie. Námestie slobody, Nová Baňa 10. novembra 2016. Foto: TASR Jana Vodnáková

Systém plateného parkovania hodnotí primátor Ján Havran po prvých šiestich mesiacoch fungovania pozitívne.

Nová Baňa 10. novembra (TASR) - Systém plateného parkovania v centre Novej Bane hodnotí primátor Ján Havran po prvých šiestich mesiacoch fungovania pozitívne. Ako uviedol, platené parkovanie v centrálnej mestskej zóne splnilo ciele, ktoré chcelo mesto dosiahnuť. Tými boli podľa Havrana prejazdnosť a ochrana zrekonštruovaných chodníkov a uvoľnenie parkovacích miest od vozidiel, ktoré v centre stáli trvalo.

"Dnes je možné na námestí zaparkovať, pretože tam nestoja autá, ktoré tam trvalo parkovali. Parkovacie miesta zapĺňali ľudia, ktorí boli v práci a odstavili si tam auto na celý deň," priblížil primátor jeden z dôvodov, prečo sa samospráva rozhodla parkovanie regulovať. Dnes podľa Havrana títo ľudia parkujú na záchytných parkoviskách. Ďalšou snahou mesta bolo zvýšiť bezpečnosť chodcov a zamedziť tomu, aby autá stáli na chodníkoch a naopak, aby stáli na vyhradených parkovacích miestach. "Myslím, že tých pozitív je viac ako negatív," podotkol v tejto súvislosti.

Cieľom mesta nebolo na parkovnom zarábať, aj preto podľa Havrana stanovili cenu SMS za parkovné na jednu hodinu vo výške 0,35 eura. "Rovnako sme skracovali čas, kedy je parkovné spoplatnené, a to od 9.00 do 15.00 h. Takisto sa neplatí počas víkendov," vysvetlil. Primátor nepredpokladá, že parkovné prinesie pre mesto veľké výnosy, keďže sú s ním spojené aj isté náklady. Prípadné zisky však mesto podľa jeho slov použije opäť na obnovu parkovacích plôch.

Spoplatnenie parkovného sa už od začiatku stretlo s vlnou nevôle medzi niektorými miestnymi obyvateľmi. V tejto súvislosti vznikla aj petícia za zrušenie plateného parkovania v centre Novej Bane, ktorú podpísalo takmer 1500 ľudí. Na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva ju prerokovali a zobrali na vedomie aj novobanskí poslanci. Havran v tejto súvislosti dodal, že to bola pre poslancov možnosť, ako urobiť zmenu vo všeobecne záväznom nariadení o platenom parkovaní na základe požiadavky obyvateľov. "Keďže tak neurobili, stav ostáva taký, ako bol doteraz," dodal.