Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici odštartovalo podujatie Jar frankofónie

Sprievodné podujatia sú zamerané na Francúzsko a francúzštinu.

Banská Bystrica 5. marca (TASR) - Otvorením digitálnej interaktívnej výstavy Albert Camus 1913-2013 v Štátnej vedeckej knižnici (ŠVK) v Banskej Bystrici odštartovala v utorok 4. marca séria podujatí v rámci už pravidelnej Jari frankofónie. Organizátor Alliance Francaise (AF) ponúkne obyvateľom mesta a jeho návštevníkom počas nasledujúceho mesiaca takmer dve desiatky podujatí spojených s Francúzskom alebo s francúzštinou.

Najbližším bude v piatok 7. marca v sídle AF na Námestí SNP Ateliér komiksu. Dopoludňajšie podujatie určené deťom, ktoré sa učia po francúzsky, bude vyplnené tvorivou prácou – adaptáciou známych rozprávok do komiksu.

Podujatím, ktoré organizátori zahrnuli do Jari frankofónie, bude aj nedeľné (9.3.) detské predstavenie Sofinkine maléry v Bábkovom divadle na Rázcestí. Po predstavení je na programe tvorivá dielňa zameraná na prácu s farbami a ich miešaním.

Nasledujúci deň si priatelia filmu môžu vo Filmovom klube v Múzeu SNP pozrieť francúzsky film Kapitál (Le Capital). Politický triler z najvyšších finančných kruhov v dobe svetovej finančnej krízy prináša odveký príbeh o vplyve moci a peňazí na život človeka podľa námetu rovnomennej knihy Stephana Osmonta.

V utorok 11. marca je na programe prednáška Christiane Marque-Pucheu: Interkultúrna komunikácia: Stereotypy. Uskutoční sa na Ekonomickej fakulte UMB.

V stredu 12. marca večer bude v bare & café Leroy frankofónny večer - kvíz o gastronómii a degustácia.

Filmové projekcie pokračujú vo štvrtok 13. marca vo Filmovom klube v Múzeu SNP slovensko-francúzskou snímkou Eden a potom (L'Eden et apre`s).

V piatok 14. marca sa v ZUŠ Žilina uskutoční semifinále súťaže Spievam po francúzsky. O priazeň poroty sa s modernými francúzskymi piesňami uchádzajú spevácke talenty z celého Slovenska.

Na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov bude v pondelok 17. marca kultúrny Večer Maghreb a Afrika. Návštevníci sa môžu tešiť na africkú hudbu - skupinu Babyluzara, brušnú tanečnicu a malú ochutnávku severoafrickej kuchyne.

V sídle AF na Námestí SNP sa v utorok 18. marca o uskutoční zábavná frankofónna hra pre gymnazistov Hon na slová alebo nájdite 10 slov frankofónie.

Aj ďalšie podujatie, ktoré bude vo štvrtok 20. marca, sa bude konať v AF. Budú to Príbehy a legendy: rozprávanie o africkej kultúre s Bernardinom Kouhossounonom z Beninskej republiky v západnej Afrike.

Filmová prehliadka francúzskych filmov pokračuje vo Filmovom klube v Múzeu SNP v pondelok 24. marca projekciou snímky Atomic age (L'âge atomique).

Do Jari frankofónie sa zapojí aj centrum Záhrada a to čítaním úryvkov známeho a diskutovaného diela Alberta Camusa Cudzinec v podaní študentov bilinguálneho gymnázia a UMB.

Vo štvrtok 27. marca sa vo Filmovom klube v Múzeu SNP uskutoční projekcia filmu Pena dní (L'écume des jours).

O deň neskôr bude v centre Záhrada Rozprávkový a hudobný ateliér, v rámci ktorého dvaja francúzski umelci animujú pre deti a dospelých s dušou dieťaťa rozprávkový príbeh Vlk s mäkkými zubami. Po ňom sa uskutoční koncert francúzskeho dua La mauvaise graine.

Záverečný koncert Jari frankofónie bude v kafé Džezva vo Zvolene 5. apríla. Zoskupenie Pas de Pitié priblíži poetický hudobný svet veľkého francúzskeho džezmena Clauda Nougaroa.