Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Poplatok za zber a vývoz odpadu sa v R. Sobote zvýši zo 17 na 20 eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zmenu s účinnosťou od 1. januára 2017 schválili poslanci na svojom ostatnom decembrovom zasadnutí.

Rimavská Sobota 14. decembra (TASR) – Zvýšenie poplatku za zber a vývoz tuhého komunálneho odpadu (TKO) pre fyzické osoby zo súčasných 17 na 20 eur je hlavnou novinkou pozmeneného všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta Rimavská Sobota č. 133/2015 o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Zmenu tohto VZN s účinnosťou od 1. januára 2017 schválili poslanci na svojom ostatnom decembrovom zasadnutí.

„Účelom tejto zmeny a jej jediným dôvodom je enormné zvýšenie poplatkov za uloženie odpadu na skládkach v Lučenci a Poltári,“ uviedol pri predkladaní návrhu Miroslav Bielak, poverený vedúci ekonomického odboru Mestského úradu Rimavská Sobota.

„Chceme to riešiť, aby sme z rozpočtu nedoplácali na vývoz a uskladňovanie TKO a aby sme tieto finančné prostriedky mohli použiť na budovanie Rimavskej Soboty,“ dodal primátor Jozef Šimko, podľa ktorého v minulosti samospráva na tento účel vynakladala veľa prostriedkov.

Pôvodný návrh rátal so zvýšením len na 19 eur, po dohode obidvoch poslaneckých klubov mesta sa však zástupcovia občanov rozhodli stanoviť poplatok na 20 eur s tým, že vďaka tomu pre dôchodcov nad 65 rokov a zdravotne ťažko postihnuté osoby zostane na pôvodnej výške 17 eur.

Podľa primátora však ani po zvýšení poplatku nebude vývoz smetí v meste pridrahý. „Doteraz sme boli z pohľadu najnižšej ceny z celkového počtu 71 okresných miest v SR na 11. mieste. Aj po zvýšení budeme stále niekde od 15. do 20. miesta,“ konštatoval.

„Myslím si, že táto suma nie je taká, že by bola neakceptovateľná občanmi a nie je taká, že by nám vznikali živelné skládky,“ uviedol na margo zvýšenia poslanec Samuel Urban s tým, že mesto by sa malo v budúcnosti viac zamerať na dôslednú separáciu odpadov. „Aby sme čo najmenej ton za drahé peniaze umiestňovali na skládkach,“ dodal.

„Je mi jasné, že sa zvyšujú náklady. Keď sme však pred rokmi hlasovali o tom, že mesto bude vyvážať smeti vo vlastnej réžii, tak sme hovorili, že to bude ziskové a budú nižšie poplatky pre občanov,“ podotkol poslanec Viliam Vaš a doplnil, že mu chýbajú aj podrobnejšie analýzy ohľadom TKO. „Nikde som sa nedočítal, koľko zaplatia za vývoz smetí občania a koľko zaplatí mesto,“ doplnil.

Podľa slov Šimka je konečným cieľom samosprávy samostatnosť v zbere, vývoze aj likvidácii TKO. „Sme v kontakte s istou zahraničnou firmou, s ktorou uvažujeme vybudovať likvidáciu TKO formou pyrolýzy, teda bezkomínový efekt. Som presvedčený, že do konca budúceho roka sa nám možno v tomto smere niečo podarí,“ avizoval primátor, podľa ktorého bude potom možné poplatky za TKO opäť znížiť.