Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Poslanci Banskej Bystrice majú v programe aj výstavbu mosta v Iliaši

Archívna snímka zasadnutia Foto: TASR/Henrich Mišovič

V roku 1974 počas povodne na rieke Hron bol odplavený vtedajší most cez rieku, ktorý spájal mesto s Iliašom.

Banská Bystrica 13. septembra (TASR) - Zabezpečením finančného krytia plánovanej výstavby mosta v Iliaši, mestskej časti Banskej Bystrice, sa na dnešnom zasadnutí zaoberajú banskobystrickí mestskí poslanci v rámci návrhu na schválenie účelu použitia fondu minulých rokov. Predkladaný materiál na túto investičnú akciu počíta so sumou 1.584.200 eur. Je plne v súlade s Programom hospodárskeho a sociálneho rozvoja Mesta Banská Bystrica na roky 2015–2023.

Ako uvádza dôvodová správa, v roku 1974 počas povodne na rieke Hron bol odplavený vtedajší most cez rieku, ktorý spájal mesto s Iliašom. V tom čase štát mestu poskytol dočasný oceľový most, ktorý slúžil svojmu účelu až do roku 2000. Vtedy bola Správou štátnych hmotných rezerv poskytnutá iná mostová súprava na premostenie rieky Hron do Iliaša. Mesto malo mostnú konštrukciu v prenájme bezodplatne. V roku 2006 požiadalo o predĺženie výpožičky. Správa štátnych hmotných rezerv však skonštatovala, že krízový stav uplynul a v zmysle platných zákonov a predpisov musí požadovať od nájomcu úhradu. Od roku 2007 platila teda nová zmluva, ktorej predmetom bol nájom prvkov mostovej konštrukcie. Za nezmenených podmienok bola predĺžená až do konca tohto roku.

Mesto už začalo pracovať na krokoch vedúcich k výstavbe nového mostného objektu v Iliaši, keďže existuje opodstatnená možnosť, že nájomná zmluva už nebude na ďalšie obdobie predĺžená. V súčasnosti je spracovaná štúdia na jeho stavbu, ktorá obsahuje rozpočet nákladov na jej realizáciu vrátane stavebného dozoru vo výške 1.584.200 eur s DPH. Ak by navrhovaný materiál na dnešnom mestskom zastupiteľstve prešiel, mesto môže v tomto roku zahájiť verejné obstarávanie na celé dielo.