Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Pre chrípku sú v Banskobystrickom kraji zatvorené školy

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Zatvorené sú aj nemocnice s poliklinikou v Revúcej, Rimavskej Sobote a vo Veľkom Krtíši. Z tých istých dôvodov je pre návštevy uzavretý aj Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb vo Veľkom Krtíši.

Banská Bystrica 9. februára (TASR) - Chrípka tento týždeň v Banskobystrickom kraji zatvorila 26 škôl, tri nemocnice aj domov dôchodcov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpol v kraji výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) o takmer 14 percent, výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) o takmer 75 percent.

Odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici evidovali tento týždeň viac ako 11.500 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo je prepočítaná chorobnosť 3090 na 100.000 obyvateľov. Aktuálny výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) je v absolútnych číslach 1544 prípadov, čo je chorobnosť 345 prípadov na 100.000 obyvateľov.

"Z 13 okresov tohto regiónu sa až v desiatich vyskytujú lokálne epidémie, a tak sa Banskobystrický kraj dostal aktuálnym výskytom týchto ochorení medzi prvé kraje v chorobnosti v rámci Slovenska," informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici.

Najvyšší počet chorých na rôzne respiračné choroby je v absolútnom vyjadrení v okresoch Veľký Krtíš, Zvolen, Lučenec a Rimavská Sobota. Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli obyvateľov okresov Lučenec, Zvolen, Krupina a Banská Bystrica.

Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, nasleduje veková skupina detí základných škôl a skupina najmenších detí do šiestich rokov. Najmenej prípadov ARO aj chrípky sa vyskytuje medzi seniormi.

V 6. kalendárnom týždni pre vysokú chorobnosť zatvorili v rámci BBSK 26 materských a základných škôl v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Krupina, Poltár, Revúca, Veľký Krtíš, Zvolen a Žiar nad Hronom. Zatvorené sú aj nemocnice s poliklinikou v Revúcej, Rimavskej Sobote a vo Veľkom Krtíši. Z tých istých dôvodov je pre návštevy uzavretý aj Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb vo Veľkom Krtíši.