Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Prvý liečebný dom v Dudinciach slávi päťdesiatku

Na ilustračnej foto kúpele Dudince Foto: TASR - Jozef Poliak

Pôvodne sa volal Hont, neskôr sa zmenilo jeho pomenovanie na Rubín.

Dudince 10. septembra (TASR) - V Dudinciach si počas tohto víkendu pripomínajú 50 rokov od otvorenia prvého liečebného domu. Pôvodne sa volal Hont, neskôr sa zmenilo jeho pomenovanie na Rubín.

Ako pre TASR uviedla Jana Hanáková z oddelenia marketingu spoločnosti Kúpele Dudince, v čase jeho otvorenia išlo o najmodernejšiu stavbu v rámci vtedajšieho československého kúpeľníctva. Vo svojej modernej histórii prešiel komplexnou rekonštrukciou.

Päťdesiatročné jubileum Rubínu si v Dudinciach pripomenuli už na jar otvorením výstavy dobových fotografií a vydaním poštovej známky s personalizovaným kupónom. Tento víkend je však pripravený špeciálny program pre pozvaných hostí aj pre širokú verejnosť.

Pozvanie na zahájenie oslavného víkendu prijali aj olympijskí víťazi v športovej chôdzi Jozef Pribilinec a Matej Tóth a tiež Juraj Benčík, bývalý tréner oboch slovenských šampiónov. Symbolickým pripomenutím faktu, že Dudince sú zároveň mekkou športovej chôdze, bolo aj otvorenie kúpeľného chodníka v lesoparku a športové dopoludnie Detská 50-ka, organizované v spolupráci s Duklou Banská Bystrica.

V rámci osláv vystúpia Katarína Koščová, Simona Martausová, Bratislava Hot Serenaders, Peter Stašák a ďalší umelci. Nebude chýbať ochutnávka regionálnych vín či remeselné trhy. Akciu spestrí výstava fotografií a prehliadka historických vozidiel. Organizátori pripravili aj dva filmové večery – ten nedeľný (11.9.) bude venovaný záberom z filmového archívu, dokumentujúcim začiatky kúpeľov v Dudinciach.

Kúpele Dudince patria k najmladším kúpeľným zariadeniam na Slovensku. Ich výstavbe predchádzal hydrogeologický prieskum realizovaný v 50. rokoch uplynulého storočia, ktorý potvrdil výnimočnosť miestneho minerálneho prameňa. Stavebné práce boli zahájené v roku 1961 a o päť rokov neskôr bol do prevádzky slávnostne uvedený prvý z liečebných domov Hont. Stalo sa tak 29. augusta 1966.

Kúpele Dudince, a. s., (liečebné domy Rubín a Smaragd, kúpeľný hotel Minerál) sa špecializujú na ochorenia pohybového aparátu, srdcovo-cievneho a nervového systému. Základom liečby je unikátna minerálna voda s vysokým obsahom oxidu uhličitého a sírovodíka. Ročne ich služby vyhľadá až 15.000 domácich a zahraničných klientov.