Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Vandali v Rimavskej Sobote poškodili informačné tabule

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Tri informačné turistické tabule s nápisom „Cesta SNP Gemerom-Malohontom“ v okrese Rimavská Sobota sa stali terčom neznámych vandalov.

Rimavská Sobota 10. marca (TASR) – Tri informačné turistické tabule s nápisom „Cesta SNP Gemerom-Malohontom“ v okrese Rimavská Sobota sa stali terčom neznámych vandalov. Na dvoch tabuliach, ktoré sú osadené na okraji Rimavskej Soboty a v obci Rimavská Baňa, zastriekali čiernou farbou písmená „SNP“. Na ďalšiu tabuľu, umiestnenú vo Veľkých Teriakovciach, nastriekali hákový kríž. Ako TASR informoval Pavel Brndiar, predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (OblV SZPB) v Rimavskej Sobote, tabule chcú dať opraviť, nebude to však úplne jednoduché.

„Najhoršie je, že nastriekaná farba sa nedá odstrániť bez poškodenia nápisu, ale tabule sa musia nanovo potiahnuť fóliou, čo má podľa mojich informácií stáť okolo 60 eur za kus,“ konštatoval Brndiar. Ako dodal, dve tabule so zastriekanou skratkou SNP sa zatiaľ stále nachádzajú na svojom mieste, tú s hákovým krížom radšej odmontovali. „Vec sme oznámili polícii, nemáme však žiadne konkrétne podozrenie a netušíme, kto to mohol urobiť,“ povedal predseda.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Márie Faltániovej sa záležitosťou zaoberali policajti v Hnúšti a Rimavskej Sobote. „Tieto poškodené tabule boli objasňované ako priestupky proti majetku. Keďže sa páchateľa nepodarilo zistiť, vo všetkých troch prípadoch boli priestupky uložené. V prípade zistenia nových poznatkov bude polícia pokračovať v ich objasňovaní,“ uviedla hovorkyňa.

Tabule osadili koncom roka 2014, patria OblV SZPB a určitú časť prostriedkov na ich realizáciu poskytli Košický a Banskobystrický samosprávny kraj. Inštalované boli pri cestách vedúcich k pamätníkom a pamätným miestam oslobodzovacích bojov na Gemeri počas povstania. K doterajším tabuliam by mali pribudnúť ďalšie a po úplnom dokončení by mali informovať o pamätných miestach v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava.