Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Reliéfy na domoch v Žiari nad Hronom sú už na zozname pamätihodností

Peter Antal Foto: www.peterantal.sk

Na zoznam sa podľa primátora Petra Antala dostali pamiatky, ktoré mesto považuje vo svojej histórii alebo z hľadiska architektúry za dobré a výnimočné.

Žiar nad Hronom 17. februára (TASR) - Žiar nad Hronom má nový zoznam pamätihodností mesta. Na zoznam sa podľa primátora Petra Antala dostali pamiatky, ktoré mesto považuje vo svojej histórii alebo z hľadiska architektúry za dobré a výnimočné. "Pre mesto to znamená, že sme jasne definovali to, čo má mesto záujem chrániť," podotkol primátor.

Na zozname, ktorý zostavovala skupina odborníkov, sú aj typické reliéfne domové štíty na bytových domoch. Tieto štylizované ornamentálne sgrafitá sú typickým prvkom obdobia okolo roku 1950-1960, ktoré si podľa odborníkov zaslúžia zachovanie. Reliéfy napríklad zdobia bytové domy na ulici Dukelských hrdinov, Cyrila a Metoda či na ulici A. Dubčeka.

"Každý, kto bude chcieť nejakým spôsobom zasiahnuť aj do takto chránenej pamiatky, je to nižší stupeň ochrany, bude musieť požiadať o stanovisko mesta," vysvetlil primátor. V praxi to teda znamená, že bytové spoločenstvá ich už budú musieť pri rekonštrukciách svojich domov zachovať.

"Tie reliéfy sú možno pre Žiarčanov niečo obyčajné, niečo zo socialistickej architektúry a nepovažujú to niektorí za významné. Avšak málokto si to uvedomuje, že v rámci Slovenska nie je veľa takýchto bytových domov s týmito reliéfmi," zhodnotil Antal s tým, že reliéfy sú zaujímavé aj pre mladých architektov.