Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

V Rimavskej Sobote našli v minulosti štyri bronzové depoty

Archeológ Alexander Botoš Foto: TASR/Branislav Caban

Podľa slov archeológa sa možno domnievať, že územie mesta bolo v období mladšej doby bronzovej významným obchodným alebo hospodárskym centrom vtedajšej pilinskej kultúry.

Rimavská Sobota 3. februára (TASR) – Celkovo štyri bronzové depoty, teda súbory archeologických predmetov z doby bronzovej, boli v 19. a 20. storočí nájdené na území mesta Rimavská Sobota. Podľa slov archeológa miestneho Gemersko-malohontského múzea Alexandra Botoša sa na základe takéhoto vysokého počtu nálezov možno domnievať, že územie mesta bolo v období mladšej doby bronzovej významným obchodným alebo hospodárskym centrom vtedajšej pilinskej kultúry.

„Výskyt bronzového depotu je v každom prípade mimoriadny a nie to ešte štyroch na relatívne malom území,“ podotkol archeológ s tým, že s najväčšou pravdepodobnosťou boli ukryté pred nejakým nebezpečenstvom a ukrývajúci sa pre ne zamýšľali vrátiť. „Neboli to teda obety božstvu. Nálezové okolnosti o tom nehovoria,“ dodal.

Najväčší z depotov bol nájdený v roku 1867 pri zemných prácach pri južnej strane župného domu na dnešnom Hlavnom námestí. Ako uvádza Botoš vo svojej knihe Rimavská Sobota vo svetle archeológie a archeologických nálezov, pozostával okrem iného z piatich bronzových mečov, dvojramenného bronzového mlatu, piatich náramenných kruhov, ako aj z dvoch unikátnych veľkých rebrovaných lunicových záveskov.

Nájdené bronzové depoty z Rimavskej Soboty mali rôzne osudy. „Menšia časť zostala v meste a niektoré veci sú vystavené v stálej vlastivednej expozícii nášho múzea. Druhá časť je v Maďarskom národnom múzeu v Budapešti a ďalšia v archeologickom ústave,“ zakončil Botoš.