Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Lučenec bude v roku 2017 hospodáriť s prebytkovým rozpočtom

Ilustračné foto. Foto: TASR

Prebytok má dosiahnuť sumu 77.424 eur. Prioritami naďalej zostáva oblasť dopravy.

Lučenec 15. decembra (TASR) – Mesto Lučenec bude v nasledujúcom roku hospodáriť s prebytkovým rozpočtom, ktorý ráta s celkovými príjmami vo výške 21,864 milióna eur a s celkovými výdavkami na úrovni 21,787 milióna eur. Prebytok má dosiahnuť sumu 77.424 eur. Rozpočet schválili mestskí poslanci jednomyseľne 19 hlasmi na svojom ostatnom, decembrovom zasadnutí.

"Prioritami naďalej zostáva oblasť dopravy, teda zlepšovanie stavu a kvality komunikácií, súvislé rekonštrukcie ciest a chodníkov a s tým súvisiace rozširovanie parkovacích miest, ale nie na úkor zelene," uviedla na margo rozpočtu primátorka Alexandra Pivková. Mesto sa podľa nej zameria i na komplexné riešenie statickej a dynamickej dopravy v jednotlivých lokalitách mesta a na stanovenie parkovacej politiky.

"Máme veľkú prioritu aj v roku 2017 vytvárať podmienky pre podnikateľov a zapĺňať priemyselnú zónu. Aj to je podmienka, aby perla Novohradu bola perlou a aby sa riešila aj zamestnanosť," podotkla primátorka.

Doplnila, že medzi ďalšie priority patrí čistota a poriadok na verejných priestranstvách v meste a zvýšenie separovaného zberu, kde chce mesto začať masívnu kampaň. V pláne je tiež rozširovanie služieb pre obyvateľov v oblasti bývania a kultúrneho či spoločenského vyžitia, budovanie kamerového systému, výstavba ihrísk i cyklistických chodníkov a príprava výstavby novej krytej plavárne. Lučenec chce v budúcom roku tiež otvoriť mestské múzeum.

Východiskom pre aktuálny rozpočet bol podľa Pivkovej rok 2016, počas ktorého realizovali niekoľko veľkých investícií. "Bola to napríklad kúpa bytového domu s 36 bytmi na Lúčnej ulici, revitalizácia okolia synagógy a prepojenie na Adyho ulicu, rekonštrukcia Herzovej ulice a rekonštrukcie chodníkov," vymenovala s tým, že z investičných akcií boli vykonané i práce na tribúne futbalového a na budove zimného štadióna.

"Vybudovali sme multifunkčné ihrisko na Rúbanisku II vrátane úpravy okolia, ukončili sme práce na synagóge a historickej radnici a postavili sme šesť nových krytých kontajnerových stanovíšť," dodala.