Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Prvý slovenský kláštor benediktínov v obci Sampor sa rozrastá

Kláštor benediktínov v obci Sampor. Foto: TASR/Jozef Poliak

Podľa zástupcov Rádu benediktínov na Slovensku je stavba moderným mníšskym domom, ktorý v sebe nesie prvky súčasnej architektúry s identickou štruktúrou benediktínskeho kláštora.

Sampor 12. apríla (TASR) - V máji uplynie päť rokov od vysvätenia Kláštora Premenenia Pána v Sampore, okres Zvolen, prvého benediktínskeho kláštora na Slovensku. Svätostánok vyrástol za tri a pol roka na cirkevných pozemkoch nad obcou. Kláštor, kostol i dom hostí, ktoré sú jeho súčasťou, postavili v prevažnej miere z darov veriacich.

Podľa zástupcov Rádu benediktínov na Slovensku je stavba moderným mníšskym domom, ktorý v sebe nesie prvky súčasnej architektúry s identickou štruktúrou benediktínskeho kláštora. Slovenskí mnísi rádu dovtedy pôsobili len v Dome sv. Benedikta v obci Bacúrov v okrese Zvolen. Rastúce spoločenstvo, ako aj základná vízia o návrate benediktínov na Slovensko si však vyžiadali vybudovanie nového kláštora.

Ako uviedol tajomník kláštora Michal Mária Kukuča, od roku 2013 sa objekt ďalej rozširuje. "Druhá etapa bola plánovaná od začiatku a je súčasťou celkového projektu kláštora," uviedol pre TASR. "Kvôli financovaniu sme sa však rozhodli postupovať po etapách," dodal.

Kláštor sa rozširuje najmä preto, že už nie sú kapacity pre ďalších záujemcov o mníšsky život. "Navyše, museli by sme obmedzovať kapacity pre našich hostí, ktorí sem prichádzajú hľadať duševnú oporu, čo by pri rastúcom záujme o pobyt, ktorý neustále zaznamenávame, nebolo dobré," priblížil. Presný termín dokončenia druhej etapy zatiaľ nie je určený. Bude závisieť od reálnych možností rádu.

Základný kameň Kláštora Premenenia Pána v Sampore posvätil ešte pápež Ján Pavol II. pri svojej poslednej návšteve Slovenska. Kláštorný kostol potom konsekroval banskobystrický biskup Rudolf Baláž.

Rád sv. Benedikta je pomenovaný podľa mnícha, ktorý ho založil ešte v 6. storočí na území terajšieho Talianska. Svätý Benedikt v tom čase odštartoval výstavbu kláštorov zasvätených Bohu pre potreby života ľudí v duchu známeho hesla "Modli sa a pracuj". Benediktíni sú od začiatku neoddeliteľnou súčasťou katolíckej cirkvi. Sú však autonómni. Vo svete majú až 24 kongregácií.

Činnosť rádu na území dnešného Slovenska sa v písomnostiach spomína od 11. storočia, no ich prítomnosť na našom území siaha ešte do skoršieho obdobia. V stredoveku, v čase rozkvetu rádu, tu existovalo až 12 benediktínskych opátstiev. Uplynulých 200 rokov tu však nemali žiadne zastúpenie. Vrátili sa až v roku 2003, keď si otvorili svoj filiálny dom v Bacúrove. Prví traja mnísi sa vtedy usadili v neobývanej budove bývalej katolíckej fary.