Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Sielnica má ďalej rásť, oživí sa aj Brestová a možno bude nemocnica

Starostka Anna Gavajdová na archívnej fotke, keď privítala účastníkov súťaže furmanov s ťažnými koňmi v Sielnici. Foto: TASR/Ján Siman

Staronová starostka Sielnice v okrese Zvolen Anna Gavajdová hovorí o plánoch na najbližšie štyri roky.

Sielnica 19. novembra (TASR) - Ďalšie rozširovanie obce formou výstavby rodinných domov, oživenie rekreačnej oblasti Brestová a možno aj výstavba nemocnice - to všetko sú plány staronovej starostky Sielnice v okrese Zvolen Anny Gavajdovej na najbližšie štyri roky.

"Dedina sa za uplynulých 13 rokov zväčšila o asi 200 obyvateľov na dnešných 1354 ľudí, pričom priestor na rozširovanie tu stále je," povedala TASR starostka. V jednej z lokalít sú obecné i súkromné pozemky určené na výstavbu asi 50 rodinných domov. "To by mohlo zvýšiť počet obyvateľov o ďalších 150," pripomenula.

Obec, ležiaca pri rýchlostnej komunikácii R1, medzi Zvolenom a Banskou Bystricou, bola kedysi známa aj svojím zimným lyžiarskym centrom na Brestovej. Aj keď sa v ňom už asi desať rokov nelyžuje, nový majiteľ vyvíja už dlhší čas aktivity na jeho oživenie.

"Postavil tam už nový hotel a tenisové kurty, rozšíril cestu a pripravuje pôdu aj pre novú lanovku," uviedla ďalej starostka. Počíta, že v horizonte dvoch, troch rokov by sa športovo-rekreačné centrum vzdialené od dediny asi sedem kilometrov mohlo opäť stať vyhľadávaným miestom aktívneho oddychu.

Ďalšou stavbou, ktorá môže Sielnicu v budúcnosti zviditeľniť, je nová nemocnica. So zámerom postaviť ju v lokalite neďaleko známeho hotela Kaskády oboznámila skupina investorov už aj obecné zastupiteľstvo. Nemocnica by mala vyrásť na pozemkoch, ktoré ešte donedávna vlastnila rímsko-katolícka cirkev. Zatiaľ prázdna plocha o rozlohe asi 14 hektárov sa už objavila na vlastníckom liste jednej zo zdravotných poisťovní, dodala starostka.