Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Za primátorku mesta Sliač kandiduje aj poradkyňa J. Lajošová

Ako tvrdí, o podporu voličov sa rozhodla uchádzať po tom, čo ju vyzvalo niekoľko desiatok občanov a vznikol aj petičný výbor.

Sliač 16. septembra (TASR) – V meste Sliač v okrese Zvolen sa o hlasy voličov v novembrových komunálnych voľbách bude uchádzať aj občianska kandidátka, poradkyňa Jana Lajošová. Matka dvoch detí kandiduje za primátorku Sliača.

Ako tvrdí, o podporu voličov sa rozhodla uchádzať po tom, čo ju vyzvalo niekoľko desiatok občanov a vznikol aj petičný výbor.

"Mnohí z nich ma vyzvali, aby som sa angažovala vo verejnej správe, vrátane petičného výboru. Žijem v tomto meste už vyše desať rokov. Napísala som list o svojom živote a práci, o svojich názoroch a postojoch, stretla som sa s ľuďmi, ktorých život a prácu si vážim. Spísali sme petíciu a na moje prekvapenie sme rýchlo prekročili počet podpisov potrebných na kandidatúru," uvádza Lajošová.

Lajošová ako profesionálny kouč založila občiansku poradňu i diskusnú skupinu môj Sliač na sociálnej sieti. Erudovanými radami pomohla mnohým ľuďom, inšpirovala ich, povzbudila a podelila sa s nimi o cenné skúsenosti.

Občianska kandidátka chce v meste Sliač ľudí spájať, vytvoriť im priestor pre pragmatický a konštruktívny prístup k riešeniu problémov, kde budú môcť všetci diskutovať a aktívne spolupracovať na rozhodnutiach mesta. Nástrojom majú byť občianske rady vytvorené zo zástupcov všetkých občianskych združení, nadácií v meste, podnikateľov, ale aj aktívnych jednotlivcov. Chce zriadiť i radu dôchodcov.

"Riadenie mestského úradu potrebuje moderný a manažérsky prístup, kde prvoradým kritériom bude odbornosť a profesionalita úradníka. Využitie moderných technológií má priblížiť občanom činnosť mesta i mestských inštitúcií. Tým sa umožní aj vyššia kontrola občanov nad ich činnosťou. Mesto by malo aktívne spolupracovať s poslancami zastupiteľstva, vytvoriť im dostatočný priestor pre vyjadrenia i samotným občanom. Musia sa ukončiť nezmyselné a hlavne finančne náročné súdne spory aj s vyvodením osobnej zodpovednosti za prípadné škody," dodáva Lajošová.

Za nevyhnutné považuje napríklad zrekonštruovať a modernizovať detské ihriská. Vhodný objekt potrebujú podľa nej dôchodcovia, aby sa mohli realizovať a tiež mládež, aby mohla zmysluplne tráviť svoj voľný čas.