Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

V Sliači začala petícia za záchranu tamojších kúpeľov

V Sliači v okrese Zvolen spustili v týchto dňoch petíciu za záchranu tamojších prírodných liečebných kúpeľov. Podľa jej iniciátorov kúpele roky stagnujú najmä kvôli neúspešnej privatizácii v roku 1995 a následným dlhotrvajúcim súdnym sporom. Situáciu by podľa nich mal riešiť štát, ktorý je väčšinovým vlastníkom kúpeľov. Na snímke obyvateľka podpisuje petíciu za záchranu prírodných liečebných kúpeľov v Sliači 19. decembra 2016. Foto: TASR - Jozef Poliak

Podľa jej iniciátorov kúpele roky stagnujú najmä kvôli neúspešnej privatizácii v roku 1995 a následným dlhotrvajúcim súdnym sporom.

Sliač 19. decembra (TASR) - V Sliači v okrese Zvolen spustili v týchto dňoch petíciu za záchranu tamojších prírodných liečebných kúpeľov. Podľa jej iniciátorov kúpele roky stagnujú najmä kvôli neúspešnej privatizácii v roku 1995 a následným dlhotrvajúcim súdnym sporom. Situáciu by podľa nich mal riešiť štát, ktorý je väčšinovým vlastníkom kúpeľov.

Ako pre TASR uviedol člen petičného výboru Milan Julény, spoločnosť dlhodobo vykazuje negatívny hospodársky výsledok, nie je schopná realizovať opravy chátrajúcich pamiatkovo chránených budov a parku, ktoré sú súčasťou kultúrneho dedičstva Slovenska, ani zabezpečiť investície, potrebné na nevyhnutnú modernizáciu. "Bez uvážlivého a včasného rozhodnutia o osude kúpeľov im hrozí pomalý zánik," konštatoval.

Iniciátori petície vyzdvihujú najmä fakt, že ide o vskutku výnimočné kúpele, ktorých história siaha do roku 1244. "Liečili a liečia sa tu kardiovaskulárne ochorenia na báze izotermickej uhličitej minerálnej vody a žriedlového plynu," priblížil charakter kúpeľov Julény. Vo svete sú známe len štyri kúpeľné miesta, v ktorých vyvierajú minerálne pramene prirodzenej izotermickej teploty s vysokým obsahom kysličníka uhličitého. Iba jeden sa nachádza v strednej Európe, a to na Sliači.

V kúpeľoch sa navyše nachádza vzácna architektúra liečebných domov, z ktorých však dnes väčšina nie je využitá a chátra. Podľa Julényho srdcom kúpeľov je Kúpeľný dom, ktorý bol naposledy rekonštruovaný v 60. rokoch uplynulého storočia. Kúpeľný dom č. 2 bol odovzdaný v roku 1994 a tiež už potrebuje určité investície. Historické klasicistické hotely z 19. storočia ako sú Detva, Bratislava, Slovensko, Poľana a Amália sú zatvorené, funguje iba ten najznámejší - Palace.

Iniciátori petície chcú zozbierať aspoň 1000 podpisov a petíciu doručiť prezidentovi SR, predsedovi Národnej rady SR a predsedovi vlády SR.