Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Banskobystrický kraj

SNG na Zvolenskom zámku sa púšťa do potrebných opráv

Na archívnej snímke Zvolenský zámok Foto: TASR

V poslednom čase sa opravilo nefunkčné elektrické vedenie v administratívnej časti zámku a vymenili sa termoregulačné hlavice výhrevných telies v celom objekte.

Zvolen 21. decembra (TASR) - Prilákať obyvateľov mesta, milovníkov umenia a histórie z domova i z ďaleka do priestorov unikátnej stredovekej pamiatky je hlavným cieľom nového vedenia vysunutého pracoviska Slovenskej národnej galérie (SNG) na Zvolenskom zámku.

"Nové vedenie už od svojho nástupu v septembri 2017 pracuje na skvalitnení podmienok fungovania tohto jedinečného objektu, na ktorom si roky stagnácie, žiaľ, vybrali svoju daň," uviedla pre TASR nová riaditeľka pracoviska Erika Trnková. "Jedná sa o kroky pre bežného návštevníka takmer neviditeľné, no viac ako zásadné pre každodennú prevádzku," dodala.

V poslednom čase sa tak napríklad opravilo nefunkčné elektrické vedenie v administratívnej časti zámku a vymenili termoregulačné hlavice výhrevných telies v celom objekte, čo bolo kľúčové pre zabezpečenie vhodných klimatických podmienok pre vystavené či deponované umelecké diela.

Podľa Trnkovej sa to podarilo za necelé štyri mesiace i napriek komplikovaným procesom súvisiacim s verejným obstarávaním. "Odstránená bola i havarijná situácia vytopených priestorov Kapitánskeho domu, sídla unikátneho pracoviska SNG, v ktorom odborní pracovníci sterilizujú, reštaurujú a digitalizujú umelecké diela a zbierkové predmety patriace nielen SNG, ale i iným slovenským galériám a múzeám," priblížila. Galéria tak zabezpečila podmienky na deponovanie ďalších umeleckých diel, ktoré budú v depozitároch Zvolenského zámku umiestnené už začiatkom roka 2018.

Ukončená je tiež príprava projektu na výrub nevhodnej či náletovej zelene, omladenie zdravých a údržbu vzácnych drevín na zámockom návrší. Výrubové práce sa uskutočnia už začiatkom roka 2018.

Zároveň s týmito činnosťami vedenie pracuje i na tvorbe nového programu podujatí pre rok 2018. "Najväčším budúcoročným lákadlom sa bezpochyby stane výstava Dedičstvo Karola Veľkého, kde si – okrem dôkazov zrodu zjednotenej Európy už v dobách včasného stredoveku – budú Zvolenčania môcť prezrieť i nálezy archeologických výskumov z Pustého hradu vo Zvolene," uviedla ďalej Trnková. Výstava bude zároveň jedným z podujatí, ktoré obohatia program mesta Zvolen pri príležitosti osláv 775. výročia obnovenia mestských výsad.

Nové vedenie chce naďalej pokračovať v projekte galerijného vzdelávania a k tomuto pripojiť vzdelávacie programy, workshopy a semináre zamerané i na nové cieľové skupiny – seniorov a dospelých.