Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Nárazový vietor vyvracal stromy v celom revúckom okrese

Pred obcou Lubeník likvidovali hasiči spadnuté stromy hneď niekoľkokrát. Najskôr uvoľnili cestu od jedného stromu, o niekoľko hodín tam boli spadnuté ďalšie topole. Foto: TASR/Ján Siman

Pred obcou Lubeník likvidovali hasiči spadnuté stromy hneď niekoľkokrát.

Revúca 15. mája (TASR) - Silný nárazový vietor komplikoval dnes popoludní život obyvateľov v celom okrese Revúca. Okrem výpadkov elektrickej energie k vážnejším škodám na majetku nedošlo. Vodiči na viacerých miestach museli čakať na uvoľnenie cesty od spadnutých stromov. Ako TASR informovala riaditeľka správy Národného parku Muránska planina Jana Šmídtová, škody napáchal vietor pravdepodobne aj v lesoch. Kontrola v teréne je však v tomto počasí príliš nebezpečná.

Popadané stromy likvidovali tak v Revúcej, ako aj v Tornali. Pred obcou Lubeník likvidovali hasiči spadnuté stromy hneď niekoľkokrát. Najskôr uvoľnili cestu od jedného stromu, o niekoľko hodín tam boli spadnuté ďalšie. "Máme informácie od ľudí, ktorí sa pohybovali na okraji Národného parku, ale aj v lesoch Revúckej vrchoviny a hovorili nám o množstve popadaných stromov. Nateraz však rozsah škôd nevieme odhadnúť, pretože ísť do terénu je v tomto počasí príliš nebezpečné," povedala Šmídtová.

V lesnom teréne sa dnes pohybovali aj špecialisti na bezstavovce žijúce v podzemí. "Tento termín sme hľadali veľmi dlho a do terénu sme sa mohli dostať iba dnes. Bolo to však doslova adrenalínové. Kým sme vošli do podzemia, počuli sme v okolí spadnúť niekoľko desiatok stromov. Popoludní, keď výskumníci odchádzali, bol to úplne iný les. Na zemi bolo spadnutých niekoľkonásobne viac stromov ako dopoludnia. Našťastie nikto sa v lese nezranil a nikto ani nebol priamo ohrozený," doplnil environmentalista Ervín Hapl.

Pred obcou Lubeník likvidovali hasiči spadnuté stromy hneď niekoľkokrát.
Foto: TASR/Ján Siman


Pred obcou Lubeník likvidovali hasiči spadnuté stromy hneď niekoľkokrát.
Foto: TASR/Ján Siman