Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Starosta Malej Lehoty chce v dedine smerové tabule s názvami štálov

Komunálne voľby 2014 Foto: TASR/Michal

Návrhy, ako by mali tabule vyzerať a kde konkrétne by mali byť umiestnené, očakáva aj od samotných obyvateľov.

Malá Lehota 27. novembra (TASR) - O zachovanie miestnej základnej školy, ktorú musí obec Malá Lehota od tohto školského roka dofinancovávať z vlastného rozpočtu, sa bude usilovať aj novozvolený starosta obce Dušan Pacalaj (NEKA). Ten vo funkcii vystrieda dosluhujúcu starostku Martu Tisovskú (Smer-SD), ktorá bola na tejto pozícii päť volebných období.

Základnej škole v obci Malá Lehota odporučilo ministerstvo školstva zrušiť od tohto školského roka druhý stupeň. Obec sa však rozhodla zachovať ho, a to aj za cenu toho, že ju teraz musí dofinancovávať. "Školu chcem zachovať a budem robiť všetko preto, aby bola zachovaná čo najdlhšie," podotkol Pacalaj s tým, že je niekoľko možností ako situáciu riešiť.

Ako ďalej uviedol, do obce chce prilákať mladých ľudí, čím by sa zvýšil počet obyvateľov, ale aj počet detí navštevujúcich ZŠ. "Musíme znížiť náklady na prevádzku školy. Jednou z možností je presťahovanie materskej školy do budovy školy, a tiež znížiť energetické náklady budovy," hovorí Pacalaj. Obec má podľa jeho názoru niekoľko priestorov, ktoré by mohla ponúknuť na prenájom. Utŕžené peniaze by mohla použiť na financovanie školy.

Pacalaj chce byť starostom, ktorý bude všetko konzultovať s obyvateľmi. Aj svoj volebný program zostavil z podnetov od občanov. "Kandidovať som sa rozhodol preto, lebo som bol o to požiadaný," podotkol s tým, že sa už dlhší čas stará v obci o šport. V dedine podľa jeho slov nastala stagnácia, čo by chcel počas nasledujúceho obdobia zmeniť.

Chce sem prilákať zubného lekára, vzniknúť by tu mohla aj lekáreň. Má tiež víziu, ako by mohli obecné budovy priniesť dedine peniaze, o finančné prostriedky na projekty sa chce uchádzať aj prostredníctiev výziev. V pláne má aj osadenie smerových tabúľ s názvami štálov (lazov). "Malá Lehota je rozlohou jedna z najväčších dedín na Slovensku ale nemáme označenie štálov. Keď príde návštevník, tak nevie, kde je štál Adamcov, Debnárov," vysvetlil s tým, že návrhy, ako by mali tabule vyzerať a kde konkrétne by mali byť umiestnené, očakáva aj od samotných obyvateľov.