Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Štefanské plávanie v studenej vode si užilo vyše 60 otužilcov

Vodná nádrž v horskej obci Motyčky medzi Banskou Bystricou a Donovalmi sa v piatok 26. decembra 2014 stala miestom konania 15. ročníka Ľadových hier, tradičného vianočného podujatia priaznivcov zimného plávania. Šesť desiatok otužilcov z rôznych kútov Slovenska si zaplávalo vo vode s teplotou 7 stupňov nad nulou, keď okolitý vzduch mal jeden stupeň pod bodom mrazu. Foto: TASR/Dušan Hein

Ľadové hry na Motyčkách sa každoročne konajú na Štefana a zaplávať si chodia nielen "ľadové medvede" z Banskej Bystrice a blízkeho okolia, ale po toľkých rokoch už aj z celého Slovenska.

Motyčky 26. decembra (TASR) – Vyše 60 otužilcov dnes vyrazilo k vodnej nádrži na Motyčky pod Donovalmi, aby si už po 15. raz užilo Štefanské plávanie v ľadovej vode, ktorá ich má naštartovať do nového roka. Vonku bol mínus jeden stupeň, voda v nádrži mala sedem stupňov Celzia.

Ľadové hry na Motyčkách sa každoročne konajú na Štefana a zaplávať si chodia nielen "ľadové medvede" z Banskej Bystrice a blízkeho okolia, ale po toľkých rokoch už aj z celého Slovenska.



"Tradíciu Štefanského kúpania založili naši predchodcovia, propagátori otužovania v Banskej Bystrici, ktorými boli moderní päťbojári z Dukly. Otužovať začali najprv v Hrone, v časti mesta Šalková, potom objavili Motyčky a s odobrením Slovenského vodohospodárskeho podniku vybavili plávanie skupinky otužilcov v tejto nádrži," uviedol otužilec Milan Lichý.



Ako tiež poznamenal, klub Slovenských ľadových medveďov v Banskej Bystrici je najpočetnejší na Slovensku, má okolo 100 až 120 členov, ktorí sa pravidelne stretávajú a otužujú. Čím ľadovejšia voda, tým lepšia akcia.



"Zbavil som sa pri tom chronickej nádchy, zmenil sa mi imunitný systém. V pohode prekonávam všelijaké chrípky a nádchy, vyhýbajú sa mi. Ľadová voda ich odplaší. Samozrejme, je to vec tréningu. Kúpanie v ľadovej vode pomáha fyzicky i psychicky. Človek vo vode necháva všetky stresy a trápenia. Je to veselé, vyplavia sa vám endorfíny, takže vyjdete z vody šťastný, nič vás neštve na tomto svete. Žiadna nervozita ani zlá nálada. Keď som prišiel prvý raz z plávania domov, všetkých som vyobjímal. Keď som nervózny, doma ma posielajú, choď si zaplávať do tej ľadovej vody," dodal Lichý.