Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Svätoantonský hajnal pripomenul, že sa končí obdobie fašiangov

Zabíjačkové špeciality, veselá muzika, dobrá nálada, ale hlavne sprievod masiek včera v obci Svätý Anton po celý deň pripomínali, že sa obdobie fašiangov blíži ku svojmu koncu. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Súčasťou včerajších osláv bola aj voľba mladého richtára a richtárky, ktorých si zo svojich radov volia mladí ľudia z obce Svätý Anton.

Svätý Anton 2. marca (TASR) - Zabíjačkové špeciality, veselá muzika, dobrá nálada, ale hlavne sprievod masiek včera v obci Svätý Anton po celý deň pripomínali, že sa obdobie fašiangov blíži ku svojmu koncu. Počas celého dňa sa tu totiž konala tradičná rozlúčka s obdobím fašiangov pod názvom Svätoantonský hajnal.

"Kedysi boli fašiangy rovnako veselé ako dnes, kedy sme oživili túto tradíciu. Možno sa pridávajú iba modernejšie prvky, ale inak sú fašiangy u nás tradičné," podotkol starosta obce Jozef Baranyai.

Už od rána bolo v pozornosti najmä centrum obce, kde sa v podaní dobrovoľných hasičov konala tradičná zabíjačka. Svojou vôňou lákali najmä tradičné klobásy, hurky, ale aj pečené mäso. Sladkou bodkou boli domáce štrúdle, pampúchy a krapne.

Súčasťou včerajších osláv bola aj voľba mladého richtára a richtárky, ktorých si zo svojich radov volia mladí ľudia z obce. "Túto tradíciu sme obnovili pred štyrmi rokmi," podotkol starosta s tým, že vďaka nim má vedenie obce spätnú väzbu a pozná požiadavky mladých.

V obci stále udržiavajú aj tradíciu fašiangového sprievodu masiek, ktorý chodí od domu k domu. Nechýba pritom tradičné pohostenie od domácich v podobe sladkého či domácej pálenky. Tento rok sa na oslavách zúčastnili aj bulharskí Kukeri, ktorí prišli domácim predstaviť svoje zvyky spojené s týmto obdobím.