Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Teraz je najvhodnejší čas na vybavenie cestovných dokladov, nečaká sa

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V súčasnosti sa možno vyhnúť sa hlavnému náporu.


Banská Bystrica 23. apríla (TASR) – Najvhodnejší čas na vybavenie cestovných pasov bez dlhého čakania je práve toto obdobie. Ako TASR informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová, teraz je nižší záujem o vydanie dokladov, a tak je možné vyhnúť sa hlavnému náporu.

"Pred dovolenkovým obdobím, ktoré sa začína už v máji, evidujeme každý rok zvýšený záujem občanov najmä o vydanie cestovného pasu, čím sa značne predlžuje čas čakania. Odporúčame občanom skontrolovať si platnosť cestovného pasu. Včas treba skontrolovať aj doklady svojich detí. Cestovný pas detí mladších ako 15 rokov slúži aj ako doklad totožnosti," uviedla Faltániová.

Polícia občanom odporúča vopred si overiť platnosť dokladu a až následne kupovať dovolenku. "V opačnom prípade sa môže stať, že po zakúpení dovolenky zistia, že potrebujú nový cestovný pas a do odchodu si ho nestihnú vybaviť," upozornila hovorkyňa.

Cestovný pas sa občanovi po dovŕšení 16 rokov vydáva s platnosťou na desať rokov, mladšiemu ako 16 rokov sa vydáva s platnosťou na päť rokov a ak má menej ako šesť rokov, tak na dva roky.

Pri podaní žiadosti o vydanie cestovného pasu občan predkladá občiansky preukaz, ak nie je jeho držiteľom, musí mať rodný list alebo skôr vydaný cestovný pas.
Ako pripomenula Faltániová, pri vyhotovení pasu do 30 dní pre dieťa do šiestich rokov sa platí správny poplatok osem eur, do 16 rokov 13 eur a od 16 rokov poplatok 33 eur. Do 10 pracovných dní je poplatok pre malé deti 16 eur, od šiestich do 16 rokov 26 eur a od 16 rokov vyššie 66 eur. Ak niekto potrebuje pas urýchlene, a teda do dvoch pracovných dní, zaplatí za dieťa do šiestich rokov 24 eur, do 16 rokov 39 eur a za pas pre osobu staršiu ako 16 rokov 99 eur.