Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

O odstavení dopravy cez Zbojskú nie je stále definitívne rozhodnuté

Cesta medzi Tisovcom a sedlom Zbojská. Foto: TASR/Ján Siman

Cesta by mala byť úplne uzatvorená počas kritických rekonštrukčných prác maximálne na tri mesiace.

Tisovec 1. januára (TASR) - Doprava medzi Tisovcom a Breznom cez horský priechod Zbojská je momentálne bez obmedzení. Slovenská správa ciest však avizovala, že po obnovení rekonštrukčných prác začiatkom roka bude cesta úplne uzatvorená. Ako pre TASR povedal primátor Tisovca Peter Mináč, tieto tvrdenia nepovažuje za konečné, pretože samospráva naďalej trvá na svojom stanovisku a s úplným odstavením dopravy na Zbojskej nesúhlasí.

Podľa rozhodnutia Obvodného úradu v Banskej Bystrici je na ceste 1/72 vylúčená doprava nad tri a pol tony. V decembri 2013 mala byť dohodnutá z bezpečnostných dôvodov úplná uzávierka cesty. Obchádzková trasa má byť nasmerovaná z Tisovca cez Červenú Skalu do Brezna. "Čítal som toto rozhodnutie a ešte v decembri som na to aj reagoval. Nastala totiž situácia, že sotva padol prvý sneh, horský priechod Javorina z Muráňa na Červenú skalu bol zablokovaný. Táto obchádzková trasa nám problém v žiadnom prípade nerieši. Sme jednoducho súčasťou Banskobystrického samosprávneho kraja. Nemôžeme byť odstavený od dopravného spojenia s Banskou Bystricou," povedal Mináč.

Cesta by mala byť úplne uzatvorená počas kritických rekonštrukčných prác maximálne na tri mesiace. Podľa predpokladov ju uzatvoria 9. januára. Preprava osôb má byť zabezpečená železnicou. Diaľkové autobusové linky majú premávať po obchádzkovej trase. Podnikatelia, ktorí potrebujú cestu cez Zbojskú využívať nepretržite, si musia vybaviť špeciálne povolenie, pričom by za udelenie výnimky mali zaplatiť 20 eur.

"Tieto informácie považujem za vytváranie akéhosi psychologického nátlaku. Zdôrazňujem, že ešte nie je definitívne rozhodnuté o uzatvorení cesty a bez nášho súhlasu ho ani nie je možné vydať. Uvedomujeme si, že počas rekonštrukčných prác je úsek skutočne nebezpečný. Predložili sme však alternatívu, ktorá je z nášho pohľadu oveľa výhodnejšia. Obchádzková trasa má podľa nás viesť cez les z Pohronskej Polhory do Tisovca. Sú to štyri kilometre, ktoré je potrebné len upraviť a natiahnuť asfalt. Súhlas na to nám dal aj štátny podnik Lesy SR. Navyše, v budúcnosti by lesnú cestu mohli využívať turisti, ako zaujímavú časť cyklotrás," dodal primátor Tisovca.