Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Deti a seniori z Hriňovej opäť vytvorili medovníkové mesto

Deti z hriňovských škôl a škôlok, ale aj tamojší seniori pripravili opäť po roku vianočnú výstavu. Návštevníci ju môžu vidieť v mestskom kultúrnom stredisku a tvoria ju zmenšeniny známych mestských symbolov a stavieb, vytvorené z medovníka. V Hriňovej 20. decembra 2017. Foto: TASR - Jozef Poliak

Na ploche niekoľkých metrov štvorcových je napríklad známy mestský kruhový objazd, miestne kaplnky a kostoly, základná škola či krojovaný pár.

Hriňová 20. decembra (TASR) - Deti z hriňovských škôl a škôlok, ale aj tamojší seniori pripravili opäť po roku vianočnú výstavu. Návštevníci ju môžu vidieť v mestskom kultúrnom stredisku a tvoria ju zmenšeniny známych mestských symbolov a stavieb, vytvorené z medovníka.

Na ploche niekoľkých metrov štvorcových je napríklad známy mestský kruhový objazd, miestne kaplnky a kostoly, základná škola či krojovaný pár, ale aj množstvo malých medovníkov v tvare srdiečka, prasiatka, ryby, zvončeky.

Podľa autorky projektu, rodáčky z Hriňovej Vilmy Babicovej, inšpiráciou pre medovníkové mesto jej bol tzv. Pepperkakebyen, čiže perníkové mesto, ktoré má tradíciu v nórskom Bergene, kde Babicová 23 rokov žila. "Pepperkakebyen tam má niekoľkoročnú tradíciu a každoročná výstava je veľkolepou udalosťou," uviedla.

Deti z hriňovských škôl a škôlok, ale aj tamojší seniori pripravili opäť po roku vianočnú výstavu. Návštevníci ju môžu vidieť v mestskom kultúrnom stredisku a tvoria ju zmenšeniny známych mestských symbolov a stavieb, vytvorené z medovníka. V Hriňovej 20. decembra 2017.
Foto: TASR - Jozef Poliak

S projektom jej pomáhalo mesto, ktoré oslovilo škôlky, školy, detský domov aj hriňovských seniorov. „Zámerom projektu je zmysluplne zapojiť deti do predvianočnej aktivity, aby pochopili podstatu vianočných sviatkov a zvykov a aby si uvedomili, že Vianoce nie sú len očakávaným časom darčekov," píše sa na stránke mesta.

Keďže sladké exponáty majú obmedzený čas trvania (výstava potrvá do 12. januára 2018), organizátori chcú potom časť medovníkového mesta vydražiť a peniaze dať na charitu.