Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Prioritou obce Tuhár je dobudovanie vodovodu

Obec Tuhár, archívna snímka. Foto: TASR/Ján Siman

Niekoľko dotácií získali z Envirofondu, ktoré postupne preinvestovali na prípravu vodovodu, uviedol starosta.

Tuhár 23. decembra (TASR) – Dobudovanie vodovodu v celom intraviláne obce je jednou z hlavných priorít samosprávy Tuhára v Lučeneckom okrese. Podľa slov starostu Petra Čemana jeho výstavbu rieši obec od roku 2007, ešte stále však nie je dokončený.

Keďže sme dedina do 1000 obyvateľov, tak sme mali možnosť riešiť to cez Envirofond alebo z rozpočtu. Cez ten sa však miliónový projekt nedá realizovať a úverové zdroje tiež nemôžeme použiť na takúto veľkú sumu bez dotácie. Čiže sme to nakoniec riešili dotačnou schémou cez Envirofond,“ načrtol starosta.

Z tohto zdroja získali podľa jeho slov niekoľko dotácií, ktoré postupne preinvestovali na prípravu vodovodu, napríklad na prívodné a výtlačné potrubie v celkovej dĺžke okolo 3000 metrov, ktoré do Tuhára vedie od susedného Divína. „Vodovod však nemáme dobudovaný. Chýba nám potrubie takmer po celej dedine, ako aj vodojem a čerpacia stanica, ktorá doň bude tlačiť vodu a odkiaľ už pôjde samospádom do domov,“ uviedol Čeman.

Situáciu samospráva rieši spoluprácou so Stredoslovenskou vodárenskou prevádzkovou spoločnosťou. „Postúpili sme im práva, aby mohli byť žiadateľmi o granty oni. Koncom októbra minulého roka podali žiadosť na dobudovanie vodovodu do Tuhára. Vyzerá to tak, že budeme úspešní a ak všetko pôjde dobre, stavať by sa mohlo začať už na jar budúceho roka,“ zakončil Čeman.