Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Turčianske Teplice a Môlča, Badín, Pohorelá majú oddnes nové vedenie

Nový primátor mesta Turčianske Teplice Foto: Teraz.sk/Facebook

Dnešný deň je už len náhradný termín a opatrenie proti nezákonnému postupu ´starých´primátorov a starostov, ktorí mali zvolať ustanovujúce zasadnutia do 30 dní od konania komunálnych volieb.

Banská Bystrica 2. januára (TASR) – V obciach Banskobystrického a Breznianskeho okresu sa dnes podvečer konajú ustanovujúce zasadnutia obecných zastupiteľstiev (ObZ), kde novozvolení starostovia a poslanci zložia sľub. K výmene moci medzi primátormi došlo aj v kúpeľnom meste Turčianske Teplice. Dnešný deň je už len náhradný termín a opatrenie proti nezákonnému postupu "starých" primátorov a starostov, ktorí mali podľa zákona zvolať ustanovujúce zasadnutia do 30 dní od konania komunálnych volieb, teda do 15. decembra minulého roka. Keďže ich nezvolali, zo zákona sa automaticky konajú v 30. pracovný deň po zákonom stanovenom termíne, čo vychádza práve na 2. januára 2015.

V obci Môlča v okrese Banská Bystrica sa víťazom novembrových komunálnych volieb stal Ján Kluka, ktorý dnes podvečer prevzal svoju funkciu. Odstupujúci starosta Stanislav Ľupták, ktorý už nekandidoval, pre TASR konštatoval, že ustanovujúce zasadnutie ObZ nezvolal do 15. decembra preto, aby "dočerpali nevyčerpané dovolenky". Okrem nového starostu v Môlči zložia sľub aj traja staronoví a dvaja noví poslanci ObZ.

Podobná situácia je aj v Badíne, v ďalšej obci Banskobystrického okresu. Dosluhujúceho starostu Stanislava Moravčíka vystrieda dnes podvečer na tomto poste Pavol Hric, ktorému dalo hlas v komunálnych voľbách 342 voličov z 1005 zúčastnených.

Do 2. januára tohto roka musela čakať na svoje miesto starostky horehronskej dediny Pohorelá v okrese Brezno aj Jana Tkáčiková. Nahradí v ňom doterajšiu hlavu obce Jozefa Kalmana.

Výmena moci sa v posledných týždňoch výrazne komplikovala aj v kúpeľnom meste Turčianske Teplice. Dnes si do primátorského kresla zasadol novozvolený Igor Hus, ktorý v ňom po ôsmich rokoch nahradil odchádzajúceho primátora Michala Sygúta.

"Mrzí ma, že naše mesto stratilo takmer mesiac. Nebudem sa už obzerať dozadu. Spolu s poslancami prevezmeme svoje funkcie a konečne začneme pracovať v prospech mesta i obyvateľov," reagoval pred svojou inauguráciou pre TASR Hus.

Podľa predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Jozefa Dvonča "náhradný termín uskutočnenia ustanovujúceho zastupiteľstva je už opatrením proti nezákonnému postupu a nečinnosti povinného orgánu samosprávy so všetkými následkami".