Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Studničky v okolí Novej Bane už spája nový náučný chodník

Studničky a vodné diela v okolí Novej Bane spája nový náučný chodník s názvom Zbojnícke studničky. Ide v poradí už o druhý náučný chodník, ktorý mesto v krátkom období vybudovalo. Náučný chodník Zbojnícke studničky približuje význam vody v ekosystéme lesa. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Chodník má dĺžku desať kilometrov.

Nová Baňa 9. novembra (TASR) - Studničky a vodné diela v okolí Novej Bane spája nový náučný chodník s názvom Zbojnícke studničky. Ide v poradí už o druhý náučný chodník, ktorý mesto v krátkom období vybudovalo. "Naším cieľom je, aby sme prepojili jednotlivé atraktívne lokality v našom meste. Ľuďom sprostredkovali krásne miesta a povedali im čosi o tom, kde sa nachádzajú a čo je tu zaujímavé," uviedol dnes na slávnostnom otvorení chodníka primátor Novej Bane Ján Havran.

Náučný chodník Zbojnícke studničky približuje význam vody v ekosystéme lesa. "Spolupracovali sme pri ňom spolu s Národným lesníckym centrom a myslím si, že okrem toho, že sprostredkuje ľuďom pekné miesta v našom lese, tak im niečo povie aj o význame lesa a význame vody v ekosystéme," dodal Havran.

Ako priblížila projektová manažérka mesta Lenka Bieliková, chodník má dĺžku desať kilometrov. Jeho trasa vedie od vodnej nádrže Tajch, cez Jarmilu, Johanskú studničku, Lipinskú studničku, Zadný Šarvíz – Zbojnícke studničky, Hraškovu studničku, Predný Šarvíz až po Kohútovo – studničku Rovienku.

"Každú studničku sme vynovili kamenným obložením a dali sme jej drevenú striešku. Každá studnička má svoj reliéf, na ktorom je zobrazené niečo, čo je pre ňu charakteristické. Zároveň je to opísané aj na informačných tabuliach," priblížila Bieliková s tým, že v rámci budovania chodníka bol tiež vyčistený rybník Jarmila. Do obnovy studničiek sa mohla zapojiť aj verejnosť. Túto možnosť podľa Bielikovej využila Poľovnícka spoločnosť mesta Nová Baňa, ktorá obnovila studničku Rovienka v Kohútove.

Na vybudovanie chodníka získalo mesto dotáciu z Banskobystrického samosprávneho kraja vo výške 4000 eur, sumou 11.000 eur prispelo na jeho realizáciu aj z vlastného rozpočtu.

Studničky a vodné diela v okolí Novej Bane spája nový náučný chodník s názvom Zbojnícke studničky. Ide v poradí už o druhý náučný chodník, ktorý mesto v krátkom období vybudovalo. Náučný chodník Zbojnícke studničky približuje význam vody v ekosystéme lesa.
Foto: TASR/Jana Vodnáková