Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

V Babinci chcú vybudovať ihrisko, opraviť zvonicu a námestie

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

V obci majú v súčasnosti staršie detské a športové ihriská, ktoré však boli postavené pred niekoľkými desaťročiami a už nevyhovujú dnešným požiadavkám.

Babinec 18. januára (TASR) – Vybudovanie multifunkčného ihriska s vonkajším fitnescentrom, oprava zvonice a rekonštrukcia centra obce. To sú zámery, ktoré mieni v blízkej budúcnosti realizovať samospráva obce Babinec v okrese Rimavská Sobota. TASR o nich informoval starosta Jaroslav Benda.

V obci majú v súčasnosti staršie detské a športové ihriská, ktoré však boli postavené pred niekoľkými desaťročiami a už nevyhovujú dnešným požiadavkám. „Detské ihrisko máme funkčné, ale sú tam zariadenia, ktoré nie sú certifikované. Máme preto záujem namontovať tam nové vybavenie, ktoré bude podľa súčasných noriem a plne certifikované z bezpečnostného hľadiska,“ uviedol starosta.

Obnovou by podľa jeho slov malo prejsť tiež športové ihrisko, ktoré by chceli zmodernizovať, spevniť jeho povrch a oplotiť. „Plánujeme pri ňom zriadiť aj vonkajšie fitnescentrum. Keď budú napríklad deti na ihrisku, ich mamy si budú môcť zacvičiť,“ načrtol Benda.

Súčasťou zámerov obce je aj vysporiadanie pozemkov pod obidvoma ihriskami. „Vznikli totiž ešte za bývalého režimu a až teraz sme sa dopátrali, že stoja na štátnych pozemkoch. Ideme ich preto odkúpiť,“ priblížil starosta, podľa ktorého už v najbližších dňoch podpíšu príslušnú zmluvu, následne za pozemky zaplatia a vložia ich do katastra.

Ďalším zamýšľaným projektom je oprava obecnej zvonice a rekonštrukcia námestia. „V prípade zvonice je to obnova vonkajšej fasády a prekrytia, na námestí by sme chceli položiť novú dlažbu,“ konkretizoval starosta s tým, že v prípade všetkých investičných akcií sa plánujú uchádzať o granty a prostriedky z eurofondov.