Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici sú dve väzenia, jedno je v mestskej časti Kráľová

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Druhým väzením v meste je samotný ústav Banská Bystrica. Jeho počiatky siahajú do konca 19. storočia.

Bratislava 21. februára (TASR) - Druhým väzením dislokovaným v Banskej Bystrici je ústav v Kráľovej. Aktuálne je v ňom vo výkone trestu odňatia slobody umiestnených 717 odsúdených. TASR o tom v stredu informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

"Výstavba Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Banská Bystrica – Kráľová sa začala v 70. rokoch 20. storočia na južnom okraji mesta. Toto zariadenie malo nahradiť provizórne objekty pobočky banskobystrickej väznice - Kotva, v ktorej vykonávali trest odňatia slobody odsúdení muži zaradení do prvej nápravnovýchovnej skupiny. Ústav na výkon trestu odňatia slobody Banská Bystrica - Kráľová bol zriadený 1. februára 1977 ako Útvar Zboru nápravnej výchovy Banská Bystrica – Kráľová," objasnil Baláž.

Podľa jeho ďalších slov od júna 1979 tu vykonávajú trest odňatia slobody odsúdení muži zaradení do druhej nápravnovýchovnej skupiny. Kapacita ústavu do roku 1990 bola 1200 odsúdených.

"Na základe novelizácie zákona o výkone trestu odňatia slobody sa táto kapacita znížila. V súčasnosti je ústav profilovaný pre výkon trestu odňatia slobody odsúdených mužov súdom zaradených v strednom stupni stráženia. V ústave je systemizovaných 226 funkčných miest príslušníkov zboru a 61 zamestnancov zboru. Jeho celková kapacita je 753 miest pre výkon trestu odňatia slobody. Súčasťou ústavu je otvorené oddelenie pre odsúdené ženy v Kováčovej s kapacitou 19 odsúdených, pričom aktuálne je v ňom umiestnených 15 odsúdených," uviedol Baláž.

Druhým väzením v meste je samotný ústav Banská Bystrica. Jeho počiatky siahajú do konca 19. storočia. V súčasnosti sa v ňom nachádza vo výkone väzby 196 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 147 odsúdených.