Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici sú pripravené akcie k Európskemu dňu jazykov

Banská bystrica, ilustračná snímka. Foto: TASR Dušan Hein

Na Slovensku oslavy Európskeho dňa jazykov organizovali zahraničné kultúrne inštitúty v Bratislave. V tomto roku sa oslavy konajú v Banskej Bystrici.

Bratislava/Banská Bystrica/Štrasburg 25. septembra (TASR) - Štátna vedecká knižnica (ŠVK) v Banskej Bystrici pripravila v tomto roku podujatia, ktorými chce podporiť štúdium jazykov a kultúrnu rozmanitosť. ŠVK tak urobila pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, ktorý pripadá na 26. septembra. Európsky deň jazykov sa v danom termíne koná pravidelne od roku 2001 z iniciatívy Rady Európy (RE).

Ako informoval portál bystricoviny.sk, Európsky deň jazykov v ŠVK je zameraný na skupiny žiakov a študentov. "Žiaci sa prostredníctvom rôznych aktivít môžu dozvedieť zaujímavosti o anglickom, nemeckom, ruskom a čínskom jazyku, kultúre jednotlivých krajín či zahrať si zábavné a vedomostné hry," uviedol portál. Ďalej informoval: "Veľkým tohtoročným lákadlom bude aj Jazyková kaviareň, ktorá sa uskutoční od 17.00 h v priestoroch knižnice. Zastúpenie bude mať anglický, nemecký, španielsky, francúzsky, ruský a čínsky jazyk."

Na Slovensku oslavy Európskeho dňa jazykov organizovali zahraničné kultúrne inštitúty v Bratislave. V tomto roku sa oslavy konajú v Banskej Bystrici.

Cieľom Európskeho dňa jazykov je podnietiť asi 800 miliónov obyvateľov zo 47 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek učili jazyky. Buď v školách alebo mimo nich. Ovládanie jazykov je nevyhnutnosťou a právom každého - to je jedno z najdôležitejších posolstiev Európskeho dňa jazykov.

Podľa Európskeho strediska pre moderné jazyky (ECML) v rakúskom meste Graz globalizácia a vzorce obchodného vlastníctva prinášajú nevyhnutnosť ovládať cudzie jazyky aj v práci vo vlastnej domácej krajine. Samotná angličtina už nestačí.

ECML na svojom webe prinieslo informáciu o súťaži "Tričko Európskeho dňa jazykov". Podstata súťaže spočíva v tom, aby účastníci poslali dizajn, resp. obrázok a dostali ho na tričko Európskeho dňa jazykov 2019. Podmienky súťaže sú podrobne rozpísané na webe, konečný termín súťaže je 31. decembra 2018.

Európa sa môže pochváliť jazykovým bohatstvom: používa sa tu viac ako 200 pôvodných jazykov a mnohými ďalšími hovoria ľudia pochádzajúci z ďalších kontinentov.

Prvýkrát sa Európsky deň jazykov konal v roku 2001 pri príležitosti Európskeho roka jazykov. Na aktivitách, zorganizovaných s cieľom ukázať ľuďom prednosti ovládania cudzieho jazyka, sa vtedy v 45 európskych štátoch vrátane Slovenska zúčastnili milióny záujemcov.

V roku 2001 Rada ministrov členských štátov RE rozhodla, že Európsky deň jazykov sa bude pripomínať vždy 26. septembra.

Spolu s RE vyvinula pri vzniku Európskeho dňa jazykov iniciatívu aj Európska únia (EÚ). Hovoriť cudzím jazykom znamená ísť k príslušníkovi toho národa, odstraňovať rôzne bariéry, naučiť sa chápať ho. EÚ v spojitosti s dňom jazykov už v minulosti konštatovala, že jazyky a ich využívanie tvoria jej podstatu. Únia rešpektuje kultúrnu a jazykovú rozmanitosť svojich občanov.