Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Bzenici vynovili pamätnú izbu Andreja Kmeťa

Busta Andreja Kmeťa. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Medzi exponátmi, ktoré obci zapožičalo Slovenské národné múzeum v Martine, sú napríklad viaceré preparáty, misky či urny z Kmeťových archeologických nálezov.

Bzenica 1. novembra (TASR) - Pamätnú izbu Andreja Kmeťa v Bzenici v okrese Žiar nad Hronom, ktorá vznikla v roku 1991, sa obci podarilo obnoviť. Interiéry sú vynovené, expozícia rozšírená. Tohtoročnú obnovu obec financovala z vlastných zdrojov, stálo ju to viac ako 17.000 eur.

"Rekonštrukciou tohto nášho malého múzea sme chceli docieliť komplexnejšie spracovanie obrazovej a textovej dokumentáciu o živote a diele Andreja Kmeťa," informoval starosta Jozef Dekýš s tým, že vynovené priestory by mali opäť prilákať tých, ktorí už kedysi pamätnú izbu navštívili.


Galéria z pamätnej izby:





Medzi exponátmi, ktoré obci zapožičalo Slovenské národné múzeum v Martine, sú napríklad viaceré preparáty, misky či urny z Kmeťových archeologických nálezov. Najmenších zaujme najmä kosť či zub z mamuta. Nachádza sa tu aj Kmeťov ruženec či modlitebná knižka.

Okrem toho tu pribudla expozícia venovaná miestnemu rodákovi, botanikovi, múzejníkovi, publicistovi a kronikárovi Ladislavovi Jasenákovi a ľudovým zvykom v obci. Tie dokumentujú desiatky inštalovaných fotografií z dávnejšej či novodobejšej histórie.

Katolícky kňaz, historik, botanik, archeológ, publicista a etnograf Andrej Kmeť sa narodil v roku 1841 v Bzenici a zomrel v roku 1908 v Martine. Bol zakladajúcim členom a prvým predsedom Muzeálnej slovenskej spoločnosti. K jeho najvýznamnejším prácam patrí Veleba Sitna (snaha o vedecké spracovanie prírody, histórie a ľudovej kultúry danej oblasti) a najcennejším výsledkom jeho botanickej činnosti je herbár, ktorý je významný aj zo stredoeurópskeho hľadiska.