Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

V Čabraďskom Vrbovku volia ľudia len jediného kandidáta na starostu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Obec Čabraďský Vrbovok je prvý raz písomne doložená v roku 1135 ako Werbouch, v roku 1808 bol jej názov Hradecký Wrbowek. Čabradským Vrobovkom je od roku 1920.

Čabraďský Vrbovok 10. novembra (TASR) - V Čabraďskom Vrbovku v okrese Krupina si svojich zástupcov do miestnej samosprávy vyberá v komunálnych voľbách 185 zapísaných voličov. Voľby sa tam konajú v jedinom okrsku, umiestnenom v miestnom kultúrnom dome.



"Voľby sú doteraz bezproblémové. O post starostu sa u nás uchádza jediný kandidát, ktorým je doterajší starosta obce a na päť miest poslancov kandiduje osem záujemcov o tento post," povedala TASR predsedníčka okrskovej komisie Denisa Gužiová. Počíta, že v nadchádzajúcich rokoch sa staronový starosta a zvolení poslanci pričinia najmä o obnovu kultúrneho domu.

Obec Čabraďský Vrbovok je prvý raz písomne doložená v roku 1135 ako Werbouch, v roku 1808 bol jej názov Hradecký Wrbowek. Čabradským Vrobovkom je od roku 1920. Výraznou dominantou obce je hrad Čabraď, prvý raz spomínaný v roku 1276. Odvtedy slúžil viacerým šľachtickým rodom. V roku 1812 ho podpálil František Koháry a dodnes je v ruinách. V 19. storočí bola v obci sklárska huta a pred asi 150 rokmi tam bol aj pivovar.

Hrad už desaťročie prechádza obnovou a je častým cieľom domácich a zahraničných turistov.