Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Hrončianskej doline otvorili novú cyklocestu, pomohli eurofondy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Novú cyklocestu otvorili s miestnou rodáčkou, úspešnou slovenskou reprezentantkou v biatlone Paulínou Fialkovou.

Čierny Balog 24. septembra (TASR) – Hrončianska dolina otvorila svoje brány väčšiemu počtu cykloturistov. Od utorka tam pribudla nová štvorkilometrová cyklocesta, ktorá vedie z obce Čierny Balog, miestnej časti Krám, dolinou Čierneho Hrona popri Čiernohronskej železnici do Hronca a spája Valaskú, Podbrezovú a Brezno. Podľa starostu Čierneho Balogu Františka Budovca obec na ňu preinvestovala takmer 380.000 eur s podporou z eurofondov.

Novú cyklocestu otvorili s miestnou rodáčkou, úspešnou slovenskou reprezentantkou v biatlone Paulínou Fialkovou.

Horehronie je známy ako bike a e-bike región. Jeho územím vedie 800 kilometrov značených cyklotrás a patrí medzi vyhľadávané cykloturistické horské destinácie na Slovensku. Medzi najobľúbenejšie patrí práve Hrončianska dolina, ktorá spája Čierny Balog a Hronec, v nadväznosti na Osrblie s národným biatlonovým centrom.

"Účel cyklocesty je priam ukážkový. Cieľom je zníženie emisií, pretože primárne slúži ako dochádzková trasa do zamestnania, ale so svojím novým asfaltovým povrchom slúži aj ako tréningová trať pre mladých biatlonistov a cyklistov. Nemenej dôležitý je rekreačný cieľ, je mimo prevádzky motorových vozidiel, preto je ideálnou cyklotrasou i pre rodiny s deťmi," konštatuje Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Horehronie.

Okrem nového cyklochodníka Hrončianska dolina láka návštevníkov jedinečnou novinkou na Slovensku – cyklodrezinami, s ktorými sa turisti privezú priamo do Čierneho Balogu, kde majú možnosť prehliadky novej atrakcie - vyhliadkovej veži.

"Rozhľadňu s výškou 11 metrov sme zrealizovali na prelome rokov 2018 a 2019. Postavili sme ju z vlastných zdrojov a preinvestovali viac než 30.000 eur," dodáva Budovec.

Cyklotrasu chcú podľa neho postupne vybaviť oddychovými miestami a aj pre ukrytie sa pred dažďom, prípadne táboriskom, miestom pre vodákov.

Obec vybavuje stavebné povolenie pre ďalší úsek cyklotrasy nadväzujúci na vybudovanú cyklotrasu, a to dolinkou v smere do Brezna. Má sa napájať na cyklotrasu, ktorú plánuje vybudovať Brezno.