Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

V okrese Revúca odborníci zaznamenali dva prípady SARI

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prejavuje sa ako chrípka, no u niektorých pacientov môže mať ťažký priebeh s komplikáciami, čo sa môže končiť niekedy až smrťou.

Revúca 1. marca (TASR) – Výskyt dvoch prípadov SARI ( ťažké akútne respiračné ochorenie) nahlásili odborníci v tomto kalendárnom týždni v okrese Revúca. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„Prvý prípad sa týka 59-ročného muža, hospitalizovaného s klinickým obrazom bronchopneumónie a horúčky. Naordinovali mu antivirotickú liečbu liekom Tamiflu a pacient je na umelej pľúcnej ventilácii,“ uviedla Tolnayová s tým, že očkovaný proti chrípke nebol a výsledok odberu biologického materiálu z nosa a krku zatiaľ nie je k dispozícii.

Podobný je podľa nej aj druhý prípad. „Muž vo veku 62 rokov ochorel na obojstranný zápal pľúc. Postup liečby je rovnaký ako u prvého pacienta. Tiež nebol očkovaný proti chrípke a výsledky odberu biologického materiálu takisto zatiaľ nie sú k dispozícii,“ dodala hovorkyňa.

SARI je ochorenie s náhlym vzostupom teploty, kašľom, bolesťou hrdla, skráteným dychom alebo sťaženým dýchaním, pri ktorom je nutná hospitalizácia z dôvodu respiračných ťažkostí. Prejavuje sa ako chrípka, no u niektorých pacientov môže mať ťažký priebeh s komplikáciami, čo sa môže končiť niekedy až smrťou. Ochorenie je infekčné, prenáša sa vzduchom.