Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V rezervácii na Starej Hore je dnes Oberačka po sebechlebsky

Sebechleby, archívne foto. Foto: TASR/Jozef Poliak

História Starej Hory ako miesta, kde sa pestoval vinič, je stará viac ako 500 rokov.

Sebechleby 3. októbra (TASR) - Už takmer 60.000 návštevníkov prešlo malebnými zákutiami pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry (PRĽA) na Starej hore pri Sebechleboch počas siedmich ročníkov kultúrno-spoločenského podujatia Oberačka po sebechlebsky. Aktuálny ôsmy ročník sa koná práve dnes.

Ako informujú organizátori z Občianskeho združenia Stará Hora, snahou podujatia je priblížiť a ukázať zvyky a tradície banskobystrického regiónu. Atraktivitu zvyšuje jeho realizácia v lokalite PRĽA Stará Hora, ktorá je známa svojím zachovalým ľudovým architektonickým prostredím, aktívnym kultúrnym životom a pestrou históriou hlavne vinohradníctva.

Súčasťou podujatia je aj bohatý kultúrno-spoločenský program vrátane vystúpenia folklórnych súborov, ľudovej hudby, popových a rockových skupín či remeselného jarmoku. Podujatie navštívi každoročne viac ako 12.000 domácich i zahraničných návštevníkov.

Tak ako každý rok aj teraz je otvorená väčšina zo starých ručne kopaných vínnych pivníc. V nich je okrem dobrého vína pripravená aj ponuka tradičných regionálnych jedál.

História Starej Hory ako miesta, kde sa pestoval vinič, je stará viac ako 500 rokov. Doložené správy dokonca hovoria o spore o víno, ktorý tu súdy riešili už v 13. storočí. Zaujímavosťou je tzv. trojpivnica, ktorú za Rakúska-Uhorska vlastnila Ostrihomská kapitula.