Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Tip pre aktívnych: V sobotu sa uskutoční Prechod Muránskou planinou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako sa pre TASR vyjadril zakladateľ podujatia a člen organizačného štábu Pavol Mlákay, pripravená je jedna trasa pre peších turistov a dve pre lyžiarov.

Muráň 13. februára (TASR) – V poradí 37. ročník tradičného Prechodu Muránskou planinou sa uskutoční v sobotu 14. februára. Ako sa pre TASR vyjadril zakladateľ podujatia a člen organizačného štábu Pavol Mlákay, pripravená je jedna trasa pre peších turistov a dve pre lyžiarov. Líšia sa svojou dĺžkou a náročnosťou, ale všetky tri majú štart v sedle Javorina a končia priamo v obci Muráň.

„Prvá lyžiarska trasa je kratšia, meria okolo 18 kilometrov. Je menej náročná, aby ju zvládli aj sviatoční lyžiari. Druhá trasa je určená skúseným lyžiarom a jej dĺžka je asi 30 kilometrov,“ informoval Mlákay. Podľa jeho slov sú tohto roku snehové podmienky na Muránskej planine vynikajúce a organizátori sa snažia akciu pripraviť čo najlepšie. „Trate sme v sobotu a v stredu prešliapali, takže sú pripravené. Chceme tiež, aby boli čo najbezpečnejšie a aby ľudia mali z podujatia pôžitok aj zážitok,“ uviedol Mlákay.

Prechodu Muránskom planinou sa však môžu zúčastniť aj peší turisti, pre ktorých je pripravená samostatná trasa. „Jej prvá časť v dĺžke asi štyroch kilometrov vedie súbežne s lyžiarskymi trasami na Veľkú lúku. Následne pokračuje ďalšími štyrmi kilometrami k chate na Maretkinej, kde je pre účastníkov k dispozícii občerstvenie. Odtiaľ sa turisti vracajú na Veľkú lúku a môžu odbočiť na Muránsky hrad alebo po turistickom chodníku zísť priamo do Muráňa,“ vysvetlil Mlákay. Trasa pre peších je podľa neho skôr oddychová, nie sú na nej veľké stúpania a ponúka pekné výhľady.

Podujatie sa zavŕši v Základnej škole v Muráni. „Tam je k dispozícii guláš a posedenie, ľudia si môžu vyrozprávať svoje zážitky,“ uviedol Mlákay, podľa ktorého je takéto zakončenie prechodu už tradíciou.

Prezentácia lyžiarov sa začína o 07.00 h v Muráni aj v Revúcej, odkiaľ budú na miesto štartu premávať autobusy. „Celá organizácia podujatia je naplánovaná tak, aby o 07.30 prví lyžiari už odchádzali z Muráňa, keďže trasa je dlhá aj náročná a nechceme, aby sa niektorí vracali až za tmy,“ povedal Mlákay.