Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V SR bude v roku 2022 rozsiahle cvičenie Síl pre špeciálne operácie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

V programe konferencie bolo posilnenie, prehĺbenie a ďalší rozvoj spolupráce Síl pre špeciálne operácie jednotlivých krajín V4, uviedol Hovorca 5. pluku špeciálneho určenia Mário Pažický.

Lešť 6. júna (TASR) - Len nedávno konštituované Veliteľstvo Síl pre špeciálne operácie zorganizovalo v týchto dňoch vo Vojenskom výcvikovom priestore (VVP) Lešť Konferenciu Síl pre špeciálne operácie krajín V4 (V4 SOF Commanders Conference). K zásadným bodom komuniké patrí aj naplánovanie a realizácia rozsiahleho cvičenia špeciálnych síl v roku 2022 s názvom Slovak SOF Shield.

Ako TASR informoval hovorca 5. pluku špeciálneho určenia Mário Pažický, v programe konferencie bolo posilnenie, prehĺbenie a ďalší rozvoj spolupráce Síl pre špeciálne operácie (SOF - Special Operations Forces) jednotlivých krajín V4, ale i naprojektovanie spoločnej vízie do najbližšieho obdobia pod predsedníctvom Českej republiky.

"Spoločné komuniké pojednáva aj o participácii na regionálnom velení špeciálnym operáciám, bilaterálnej spolupráci Slovenska a Poľska a udržiavaní nadštandardných vzťahov s Českou republikou," uviedol Pažický.

Časť programu konferencie bola venovaná predstaveniu zariadení unikátneho VVP Lešť - s vynovenými výcvikovými a ubytovacími kapacitami. Toto centrum výcviku patrí k bazálnym výcvikovým základniam slovenských jednotiek SOF a hostí a koná sa tam väčšina medzinárodných aliančných výcvikov a cvičení s ďalšími partnerskými armádami.

V4 SOF Commanders Conference je jednou z posledných aktivít slovenského predsedníctva krajinám V4. Predsedníctvo vo V4, skupine krajín tvorenej Českou republikou, Maďarskom, Poľskom a Slovenskom, uzavrie Slovenská republika k 30. júnu tohto roku.