Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Tureckej sa súťažilo, krňačkové preteky prilákali množstvo zvedavcov

Na snímke zprava Peter Filipi a Tomáš Párička počas 43. ročníka majstrovstiev Slovenska v zjazde na krňačkách v Tureckej 10. februára 2018. Foto: TASR - Branislav Račko

Krňačkové preteky v Tureckej vznikli v roku 1957 z podnetu miestnych občanov ako súčasť fašiangových zvykov.

Turecká 10. februára (TASR) - Viac ako tisícka nadšencov a 30 súťažných dvojíc si v sobotu v obci Turecká nenechali ujsť 43. ročník krňačkových pretekov o cenu Krížnej, ktoré boli zároveň aj 10. ročníkom majstrovstiev Slovenska v tejto ojedinelej športovej disciplíne.

"Víťazmi sa stala dvojica z Tureckej, prvýkrát po niekoľkých rokoch, Matej Cisárik a Branislav Rýs s časom 1:49,73 minúty," priblížil starosta obce a jeden z organizátorov Ivan Janovec. Ocenená bola aj jediná súťažná dvojica žien Marianna Cisáriková a Eva Holičková.



Trať Javorie - Salašky merala približne jeden kilometer a prevýšenie mala 290 metrov. "Išla horou, nie po zjazdovke, pretože nemáme ako upravovať trať," dodal Janovec.

Zaujímavosťou podľa jeho slov bola aj súťažná dvojica zo Švajčiarska. "Hovorili po česky, takže sme im aj rozumeli. Boli unesení tým, aký malo podujatie priebeh vzhľadom na to, aké tu máme podmienky," skonštatoval.

Krňačkové preteky v Tureckej vznikli v roku 1957 z podnetu miestnych občanov ako súčasť fašiangových zvykov. Stali sa vyhľadávanou zábavou ľudí prichádzajúcich sem zo širokého okolia aj zahraničia. Krňačkové preteky v Tureckej sú jediné na Slovensku, ktoré vlastnia regionálnu ochrannú značku na názov "krňačky".