Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

V Zohore slávnostne odhalili zrekonštruovaný Pamätník Červenej armády

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po niekoľkomesačnom snažení sa minulý rok uskutočnili finálne práce pri jeho obnove.

Bratislava/Zohor 19. mája (TASR) – Zrekonštruovaný Pamätník Červenej armády venovaný jej 16 príslušníkom v sobotu slávnostne odhalili v obci Zohor, okres Malacky. Pri tejto príležitosti si prítomní zástupcovia ruskej ambasády, americkej ambasády, predstavitelia Ministerstva obrany SR, Ministerstva vnútra SR, zástupcovia obce Zohor a ďalší uctili aj pamiatku dvoch padlých amerických letcov pri pomníku venovanom ich pamiatke. TASR informoval Tlačový odbor Kancelárie Ministra vnútra SR.

"S vďakou a úctou spomíname na šestnástich padlých vojakov Červenej armády, ktorí bojovali za slobodu a nezávislosť Sovietskeho zväzu a Československej republiky. Položiť vlastný život je veľká obeta. Dnes žijeme a ochraňujeme naše deti pred extrémizmom, aby aj ony mohli žiť,"
znie text umiestnený na pamätníku.

Ten je umiestnený na miestnom cintoríne v obci Zohor, pri kostole. Po niekoľkomesačnom snažení sa minulý rok uskutočnili finálne práce pri jeho obnove. „Snahou rezortu vnútra i obce bolo jeho obnovou poukázať a nezabudnúť na historické udalosti a najmä na obete druhej svetovej vojny vo všeobecnosti, ale aj vo vzťahu k obci Zohor," uviedol rezort vnútra, podľa ktorého sa na obnove Pamätníka spolu s ministerstvom finančne podieľali aj Veľvyslanectvo Ruskej Federácie v Slovenskej republike, Bratislavský samosprávny kraj, obec Zohor a Občianske združenie Zohor včera a dnes.