Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Včelnica Včelí kRaj chce vzdelávať aj pod strechou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Vzdelávacia včelnica v Liešnici bude pre verejnosť otvorená opäť od apríla.

Kokava nad Rimavicou 13. januára (TASR) - Vzdelávacia včelnica v Liešnici neďaleko Kokavy nad Rimavicou, ktorá vlani získala najviac hlasov v ankete 12 NAJregiónu Malohont, stupuje tento rok už do svojej štvrtej sezóny. Jej hlavným cieľom v roku 2016 je vytvoriť kryté priestory na vzdelávanie.

Ako pre TASR uviedla manažérka Mikroregiónu Rimava a Rimavica Henrieta Struhárová, v spolupráci s architektom Robertom Sekulom plánujú postaviť multifunkčný objekt pre včely, prednášky, premietanie. Takto chcú "zastrešiť" aktivity počas nepriaznivého počasia.

Vzdelávacia včelnica v Liešnici bude pre verejnosť otvorená opäť od apríla. Program je závislý od počasia a pekná jar umožňuje otvoriť centrum aj skôr. Prvý víkendový kurz sa začína 23. – 24. apríla 2016 a posledný víkendový kurz bude 13. – 14. augusta 2016. Spolu sa uskutoční 12 kurzov.

Okrem vzdelávania pre školy i jednotlivcov si návštevníci včelnice môžu počas programu zakúpiť aj med z Liešnice, ktorý získal regionálnu značku Gemer-Malohont. Ďalej sú to produkty zo včelích produktov ako balzamy, masti, mydlá, propolisová tinktúra, voskové sviečky a ozdoby. Školy si môžu objednať pútavý program o včelách, prepojený s tvorivými dielňami a ochutnávkou medov.

David Turčáni a Soňa Keresztesová, ktorí stoja za kokavským združením vzdelávacej včelnice Včelí kRaj otvárajú tento rok aj druhý ročník včelárskeho krúžku na ZŠ M. R. Štefánika v Lučenci. Krúžok sa koná v priestoroch školy na Ulici Dekréta Matejovie a včelnica je umiestnená v neďalekom prírodnom prostredí mestského parku. Slúži pre včelársky krúžok, ale aj širokú verejnosť.