Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Veľká noc sa blíži, ľudí naučia zdobiť kraslice a vyrobiť píšťaly

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Veľkonočné sviatky sa blížia a Regionálne centrum remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Banskej Bystrici prichádza s ponukou absolvovať platené jarné trojhodinové kurzy.

Banská Bystrica 13. marca (TASR) – Veľkonočné sviatky sa blížia a Regionálne centrum remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Banskej Bystrici prichádza s ponukou absolvovať platené jarné trojhodinové kurzy, počas ktorých sa najmä ženy naučia zdobiť kraslice viacerými technikami a muži zasa vyrobiť vŕbové píšťaly.

Už v pondelok (16.3.) od 16.30 h sa v ÚĽUV-e na Dolnej ulici pod odborným lektorským vedením Banskobystričania naučia vyrábať vŕbové píšťaly a skrášliť kraslice odrôtovaním. V ďalšie dni im ukážu, ako zdobiť kraslice voskom, batikovaním alebo oblepovaním slamou.

Veľkonočné vítanie jari sa v Banskej Bystrici ponesie v znamení tradičných trhov na Námestí SNP, ktoré sa začínajú 27. marca a potrvajú do 1. apríla. Ľudia si budú môcť pochutnať na veľkonočných špecialitách, zakúpiť rôzne lahôdky i suveníry symbolizujúce najvýznamnejší kresťanský sviatok – Veľkú noc. Atmosféru blížiacich sa veľkonočných sviatkov obohatí i sprievodný program.

"Počas veľkonočných trhov budú otvorené stánky s ľudovoumeleckými predmetmi, medovníkmi, pekárenskými či cukrárenskými výrobkami. Chýbať nebude široká ponuka jedál a nápojov. Návštevníci si budú môcť pochutnať na medovine, varenej čokoláde, posúchoch, trdelníkoch, mäsových výrobkoch, údeninách, paštétach a grilovacích klobásach. Predajná doba v stánkoch bude denne od 09.00 do 19.00 h, stánky s občerstvením budú otvorené do 20.00 h," informovala dnes hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová.

"Veľkonočným trhom bude 26. marca predchádzať stavanie brezy s ozdobami, s tematikou jari a Veľkej noci. Veľkú noc privítame pestrým programom s obľúbenými tvorivými dielňami,"
dodala Miriam Ondrejková, vedúca oddelenia obchodu a služieb podnikateľom banskobystrického magistrátu.

V rámci dielní si môžu všetci záujemcovia vymaľovať vajíčko alebo vyrobiť inú veľkonočnú či jarnú ozdobu. Atmosféru spríjemní Marián Kováč, ktorý sa venuje hre na heligónke, zaznejú i piesne "Na ľudovú nôtu..." a zatancuje Detský folklórny súbor Matičiarik.