Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Vo Veľkých Teriakovciach boli v sobotu na každom rohu slivky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na hodoch sa varil slivkový lekvár aj sa ponúkali slivkové dobroty.


Veľké Teriakovce 17. septembra (TASR) – Najrôznejšie špeciality zo sliviek môžu ochutnať návštevníci štvrtého ročníka podujatia Slivkové hody, ktoré sa koná dnes od 14.00 h vo Vodnom mlyne vo Veľkých Teriakovciach v okrese Rimavská Sobota. Ako TASR informovala Miroslava Vargová z občianskeho združenia Ozveny, ktoré je usporiadateľom akcie, hody tradične organizujú v tomto období, keď slivky dozrievajú a ľudia ich začínajú oberať.

„Podobne ako v predchádzajúcich rokoch aj tentoraz je lákadlom varenie slivkového lekváru v kotlíku, ktorý budú môcť návštevníci ochutnať alebo si ho zakúpiť. Chýbať nebude ani ochutnávka rôznych špecialít so slivkami a slivkovým lekvárom. Priamo na mieste sa budú vyrábať napríklad slivkové knedle a pirohy,“ priblížila Vargová s tým, že sprievodnou akciou je výstava Kuchyňa starej matere na poschodí mlyna. „Sústredili sme tam na jednom mieste rôzne tradičné predmety, ktoré sa kedysi v kuchyni používali na varenie a pečenie,“ dodala.

Organizátori si pre návštevníkov pripravili aj sprievodný kultúrny program, v rámci ktorého vystúpia sestry Sihelské z Poltára, ľudová hudba Jána Demeho z Klenovca a heligonkári Jaroslav Petrinec a Andrej Kamenský.