Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Banskobystrický kraj

VIDEO: Tretina áut prechádzajúcich R. Baňou prekročí povolenú rýchlosť

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Uvedené štatistické čísla z merača však nie sú príliš odrazom toho, čo cítia občania, uviedla starostka obce.

Rimavská Baňa 24. februára (TASR) – Približne tretina zo 4000 motorových vozidiel, ktoré denne prejdú obcou Rimavská Baňa v smere od Hnúšte do okresného mesta Rimavská Sobota, nedodrží maximálnu povolenú rýchlosť. Automobily, ktoré v obci rýchlostný limit prekročia, sa pohybujú priemernou rýchlosťou vyše 80 km/h. Takéto údaje zaznamenal podľa slov starostky Eleny Polóniovej merač rýchlosti, ktorý je na začiatku dediny nainštalovaný od novembra 2015.

Obyvatelia, žijúci v časti obce, kde je namontovaný merač, vnímajú podľa nej jeho vplyv na rýchlosť prechádzajúcich áut pozitívne. „Uvedené štatistické čísla z merača však nie sú príliš odrazom toho, čo cítia občania. Je však možné, že predtým tu bola dopravná situácia ešte horšia,“ dodala Polóniová s tým, že štatistické údaje z merača samospráva zverejňuje aj na svojej internetovej stránke.

VIDEO: Tretina vozidiel prechádzajúcich obcou prekročí maximálnu povolenú rýchlosť
Tu bude player


Dôvodom na jeho montáž bolo podľa starostky predovšetkým zvýšenie bezpečnosti chodcov a cyklistov, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. „Zákruta, v ktorej sa merač nachádza, je totiž dosť neprehľadná a hneď za ňou je priechod pre chodcov. Zaistenie bezpečnosti v obci je mojou prioritou a inštalácia takéhoto merača bola jednou z možností,“ vysvetlila.

Samospráva na inštaláciu merača získala dotáciu z grantu vo výške 1500 eur a z vlastných zdrojov ho spolufinancovala 490 eurami. Podľa pôvodného plánu mal pribudnúť ešte jeden merač v smere od Rimavskej Soboty, jeho montáž je však otázna. „Myslím, že po skúsenosti z druhej strany obce už ďalší merač zrejme nebudeme inštalovať,“ povedala Polóniová.

Verí však, že v obci časom pribudne jeden zo stacionárnych radarov, ktorých inštaláciu po celom Slovensku pripravuje polícia. „Určite by to malo oveľa väčší efekt na zníženie rýchlosti, ako tento náš merač. Štatistické údaje z neho však potvrdzujú, že v Rimavskej Bani problém s rýchlosťou vozidiel je,“ zakončila.