Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Silný vietor strhol časť strechy na Coburgovskom kaštieli

Novú provizórnu strechu na Coburgovský kaštieľ v Jelšave bude musieť zabezpečiť samospráva mesta ako náhradu za medený plech zničený vetrom. Foto: TASR/Ján Siman

Silný vietor v Jelšave ďalšie vážnejšie škody na majetku mesta a obyvateľoch nenapáchal. Oveľa horšie je to však v okolitých lesoch.

Jelšava 16. mája (TASR) - Novú provizórnu strechu na Coburgovský kaštieľ v Jelšave bude musieť zabezpečiť samospráva mesta ako náhradu za medený plech zničený vetrom. Ako pre TASR povedal primátor Jelšavy Milan Kolesár, strechu najskôr poškodili zlodeji kovov a dielo skazy na približne 200 metroch štvorcových vo štvrtok 15. mája popoludní zavŕšil silný vietor.

Veľký kus strechy na kultúrnej pamiatke ostal visieť nad hlavným cestným ťahom, II/532 spájajúcim Tornaľu a Muráň. "Ešte včera sme to upevňovali horolezeckými lanami o konštrukciu strechy, aby nedošlo k vážnejšiemu ohrozeniu. Dnes, keď sa počasie upokojilo, sme sa kus plechu pokúšali najskôr vyrovnať. Chceli sme ho dať na pôvodné miesto. Plech je však tak veľmi poškodený, že ho musíme odpíliť a na poškodené miesto postupne použijeme náhradnú krytinu," povedal Kolesár.

Coburgovský kaštieľ v Jelšave je v súčasnosti v dezolátnom stave a samospráva sa usiluje získať peniaze na jeho opravu. "Tento týždeň sme akurát dostali informáciu, že nás podporí ministerstvo kultúry a poskytne nám dotáciu na vypracovanie statického posudku. Na základe tejto správy potom môžeme začať pripravovať projektovú dokumentáciu a robiť ďalšie kroky smerujúce k záchrane pamiatky. Každé ďalšie poškodenie budovy nám však úsilie značne komplikuje," dodal primátor Jelšavy.

Silný vietor v Jelšave ďalšie vážnejšie škody na majetku mesta a obyvateľoch nenapáchal. Oveľa horšie je to však v okolitých lesoch. "Konzultoval som situáciu s našim konateľom mestských lesov a prvé odhady hovoria, že nám spadlo približne 50 až 100 hektárov lesa. Väčšinou sú to súvislé plochy a stromy sú polámané buď v polovici, alebo v hornej časti. Stromy máme vyváľané aj v rekreačnej časti Hrádok. Miestami sú však popadané aj solitérne stromy, ktoré vyvrátilo aj s koreňmi. Toto nám tiež spôsobí problémy, pretože sme len nedávno skonštatovali, že ponuka dreva je vysoká a ani náš plán ťažby sa nedarí naplniť v takom rozsahu, ako sme očakávali," doplnil Milan Kolesár.