Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Vláda po prvý raz zasadne pod Urpínom v historickej Radnici

Ján Nosko Foto: TASR

Premiérové zasadnutie oznámil banskobystrický primátor Ján Nosko.

Banská Bystrica 17. februára (TASR) – Prvýkrát na pôde mesta Banská Bystrica sa uskutoční 25. februára výjazdové zasadnutie vlády. Rokovať bude v priestoroch historickej Radnice na Námestí SNP. Ako dnes uviedol banskobystrický primátor Ján Nosko, je to výsledok intenzívnej komunikácie nového vedenia mesta s Úradom vlády SR.



"Pre každé mesto je to česť byť dejiskom rokovania vládneho kabinetu. Našou prioritou je vrátiť Banskú Bystricu tam, kam patrí. S vládou chceme intenzívne spolupracovať a konštruktívne komunikovať pri riešení problémov, ktoré trápia naše mesto," reagoval Nosko.

Pripomenul, že mesto pod Urpínom má tak šancu získať prostriedky na pomoc a podporu rozvojových aktivít, ktoré boli v minulosti výrazne poddimenzované.

Podkladom pre výjazdové zasadnutie vlády je sociálno-ekonomická analýza okresu a mesta Banská Bystrica. Jej obsahom sú problémy v doprave a dopravnej infraštruktúre, školstve, zdravotníctve, kultúre, športe, zamestnanosti či pri majetkovoprávnom vyrovnaní pozemkov, prípadne ich prenájme od štátnych inštitúcií na realizáciu aktivít súvisiacich s prípravou projektovej dokumentácie na čerpanie eurofondov.

Ako Nosko zdôraznil, očakávajú, že požiadavky, o ktorých hovorili s jednotlivými ministerstvami, budú zakomponované do uznesení vlády, budú záväzné a budú sa plniť.

"Odporúčacie stanoviská vlády pre jednotlivé ministerstvá, ktoré dokážu riešenie problémov urýchliť, sú pre nás veľmi dôležité. Podnetov je veľa. Budeme trpezlivo čakať, čo z toho si vláda osvojí a ako sa k nim postaví," dodal Nosko.

Na otázku TASR, či očakáva, že vláda zotrvá pri dobrom zvyku podporiť región, kde zasadá, aj priamou finančnou injekciou, primátor s úsmevom odpovedal: "Verím, že pán premiér a vláda pri týchto zvykoch zotrvajú a aj Banská Bystrica dostane nejaké finančné prostriedky. Máme viacero zámerov, či ich na ne použijeme, závisí od výšky sumy."

Výjazdové zasadnutie vlády v historickej Radnici by sa malo začať okolo 10.00 h. Po rokovaní bude mať každý minister svoj individuálny program. Deň pred zasadnutím polícia uzatvorí Kapitulskú ulicu v centre mesta. Tam majú parkovať autá vládneho kabinetu. Väčšie dopravné obmedzenia sa nechystajú.