Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Vo Zvolene budú jazdiť autobusy MHD na skvapalnený zemný plyn

Ilustračné foto Foto: TASR

Celkom 15 nových autobusov významnou mierou obnovia vozový park MHD vo Zvolene.


Zvolen 12. decembra (TASR) - Vo zvolenskej mestskej hromadnej doprave (MHD) by už v lete 2017 mali jazdiť ekologické autobusy na skvapalnený zemný plyn (LNG). Na Slovensku pôjde o pilotný projekt, ktorý výraznou mierou spolufinancuje Európska únia.

"V uplynulých dňoch došlo k podpisu zmluvy a Zvolen sa tak stal jediným slovenským mestom, ktorý vstúpi do projektu testovania LNG paliva," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii zvolenská primátorka Lenka Balkovičová.

Celkom 15 nových autobusov, ktoré významnou mierou obnovia vozový park 28 autobusov MHD vo Zvolene by malo o niekoľko rokov výrazne znížiť dotácie mesta pre prevádzkovateľa MHD - SAD Zvolen. Ak dnes mesto platí prepravcovi približne 1,1 milióna eur, v rokoch 2017-2019 by to malo byť zhruba 900.000 eur a v roku 2021 menej ako 500.000 eur. "Naskytne sa tak príležitosť zlepšiť komfort cestovania, možno veľkorysejším harmonogramom dopravy alebo rôznym úľavami či zavedením nových liniek," pripomenula primátorka.

Podľa riaditeľa SAD Zvolen Antona Mazána pôjde o druhý takýto projekt vôbec v rámci stredoeurópskeho priestoru. "Podobný funguje zhruba rok vo Varšave. Napojiť po nás by sa mali Maďari," konštatoval. Projekt okrem nákupu nových autobusov počíta aj s výstavbou jednej LNG čerpacej stanice.

Projekt s názvom LNGAFT – Liquefied Natural Gas as Alternative Fuel for Transport (Skvapalnený zemný plyn ako alternatívne palivo pre dopravu), ktorý pilotnú prevádzku zastrešuje, je spolufinancovaný Európskou úniou z nástroja CEF (Connecting Europe Facility) sumou viac 4,15 milióna eur. Zodpovedným za koordináciu projektu je Európske zoskupenie hospodárskych záujmov, Danube LNG.