Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Vyvýšené zeleninové záhony na sídlisku posilnia zvolenskú komunitu

Na snímke Peter Svitek, koordinátor projektu Živica pri kosení trávy na sídlisku Zlatý potok vo Zvolene 10. júla 2018. Obyvatelia sídliska si budú môcť pestovať vlastnú zeleninu v záhonoch na voľnom priestranstve medzi domami. Záhony sú súčasťou projektu Mestské včely, ktorý vo Zvolene realizujú od septembra 2017. Foto: TASR Lenka Krošláková

Plochy so zmeneným režimom kosenia sa už udomácnili v Bratislave, príklad si vzala aj Trnava, Prievidza či Levoča.

Zvolen 11. júla (TASR) - Na sídlisku Zlatý potok vo Zvolene vybudovali v uplynulých dňoch vyvýšené zeleninové záhony pre obyvateľov okolitých bytových domov. Záhony sú súčasťou projektu Mestské včely, ktorý vo Zvolene realizuje občianske združenie Živica v spolupráci s mestom Zvolen a Technickou univerzitou od septembra 2017. Plocha za bytovkami na Zlatom potoku je ukážkovou plochou, na ktorej sa kosí so zmeneným režimom a v pásoch, aby mohol opeľujúci hmyz nachádzať potravu aj úkryt počas celej sezóny. Na ploche už boli vysadené nektárodajné bylinky.

Miesto za bytovkami však láka nielen ku hrám a prechádzkam, ale pre početnú komunitu aj k využitiu na pestovanie zeleniny s deťmi. „Keď som túto krásnu veľkú plochu prvýkrát uvidela, hneď som si predstavila rodiny s deťmi, ktoré tu žijú a využívajú z celej plochy iba malé detské ihrisko, čo je naozaj škoda. Výsadba bylinkového záhona a vytvorenie záhonov na pestovanie nenáročnej zeleniny je ideálnym spôsobom, ako deti naučiť, odkiaľ jedlo pochádza a zároveň posilniť možnosti na stretávanie sa komunity pri zmysluplných aktivitách,“ hovorí krajinná architektka Zuzana Hudeková, ktorá plochu navrhovala.

„Teším sa každej aktivite, ktorá ľudí prepája so susedmi, ale i prostredím, v ktorom žijú. Záhony prinášajú ľuďom možnosť stretávať sa pri ich údržbe a vzájomne si pomáhať. V istom zmysle ide o návrat k tomu, čo kedysi bežne robili naši starí rodičia,“ uviedla k projektu primátorka Zvolena Lenka Balkovičová.

„Plocha sa kosí v pásoch, kde sa strieda pokosený s nepokoseným pásom, aby mali kvety šancu zakvitnúť a vysemeniť sa. Zároveň sa tak vytvára priestor na detské hry – skrývačku či naháňačku pomedzi pásmi a pozorovanie opeľujúceho hmyzu,“ vysvetľuje Peter Svitek, koordinátor projektu zo Živice.

„Trávu je nutné z plochy odniesť, aby sa pôda príliš neobohacovala dusíkom a aby kvety nevytlačili buriny. Kvitnúce lúky najlepšie rastú na chudobných pôdach a pokiaľ firmy len pokosia a trávu nechajú na mieste, likvidujú pôvodné druhy a plocha stráca svoju hodnotu,“ hovorí Petra Ježeková zo Živice, manažérka projektu Mestské včely.

Plochy so zmeneným režimom kosenia sa už udomácnili v Bratislave, príklad si vzala aj Trnava, Prievidza či Levoča.